juletredyrker
juletredyrker

Juletrær krever riktig jord - og profesjonell pleie

-  Lokalitet, lokalitet, lokalitet og lokallitet er de fire viktigste elementene i juletreproduksjon, sier den danske produsenten Allan Skiffard til Maskinbladet.

Publisert

Det viktigste i juletreproduksjonen er jorda. God åkerjord er ikke nødvendigvis det beste til juletreproduksjon. Jultrær skal helst ha en lettere type sandjord, gjerne ispedd litt grus.

Raskt start og riktig avstand mellom greinene

- Planter du juletrær på leirjord, starter trærne å vokse for langsomt. Men når de først er kommet i gang, løper de i været for fort, slik at de blir korte nede og for langt mellom greinkransene. Det skal hlest være omvendt. Rask start nede. Etter det kan du sjøl bestemme vekstrytmen gjennom gjødsling, anbefalerer Skiffard. For ham duger fortsatt den gamle fasit for et vellykket juletre: Lokalitet, lokalitet, lokalitet og atter lokalitet.

Det skal skje til rett tid

Det blir stadig færre juletreavlere i Danmark og det er de små som faller fra. De som blir igjen er de store og profesjonelle.

- Jueltreproduksjon er blitt en jobb for profesjonelle. Som ved all annen planteproduksjon gjelder det om å gjøre de riktige ting til rett tid. Det nytter ikke å sprøyte én måned for seint, når maskinstasjonen har tid til å komme. Derfor kreves det at du har dine egne maskiner og redskaper, understrekker den danske juletreprodusenten.

Økt salg i Øst-Europa

Danske trær opplever en stadig økende etterspørsel i Europa – særlig i Øst-Europa og i Russland. En forklaring på det er at flere og flere østland bytter ut sitt plastikktre med ekte vare i takt med at inntektene deres stiger.

60 millioner nordmannsgran i 2020

Nordmannsgran er med årene blitt det mest populære juletreet på bekostning av særllig rød- og blågran. På tolv år fram til 2008 har salget av nordmannsgran i Europa økt fra 10 til 35 millioner trær. Fagfolk tror at stigningen vil fortsette og at det samlede salget i 2020 blir 60 millioner trær.

Eksporterer for 1,5 milliarder kroner

Danske juletreprodusenter selger hvert år 10-11 millioner juletrær og er markedsleder på det europeiske eksportmarkedet. Ikke bare på mengde, men også på kvalitet, teknikk og logistikk. Eksporten av juletrær og pyntegrønt har en verdi på mer 1,5 milliarder kroner.

Nordmannsgran er det mest populære juletreet i Europa for øyeblikket. Foto: colourbox.com

Powered by Labrador CMS