CESAR_security
CESAR_security

Engelske traktorer tyverisikres

Tyverier av traktorer og maskiner er et stort problem i England. Nå skal problemes reduseres ved bruk av en helt spesiell merking, kalt Cesar.

Publisert

Alle New Holland T6 og T7 traktorer som selges i England og Irland vil bli Cesar-merket fra fabrikk.

Sikkerhetssystemet som kalles Cesar, består i all enkelhet av en rekke synlige og usynlige ID-merker som festes på traktorene. Systemet er det eneste offentlig godkjente systemet i England, og i løpet av 2011 er antall maskiner og traktorer som er merket økt fra 15 000 til 70 000 på verdensbasis.

Å prøve å fjerne merkene er i praksis nytteløst, og derfor skyr tyver maskiner som er Cesar-merket. Merkene er påført et helt spesielt lim med en unik DNA-kode som er umulig å fjerne helt. I tillegg er det plassert en rekke elektroniske RFID brikker på skulte steder, eksempelvis under golvmatta og i motoren. Disse kan leses av elektronisk. Den tredje tyveribarriæren er usynlig maling med blant annet såkalt DatatagDNA, som kan leses av elektronisk.

Ifølge Chris Harrison, salgsdirektør i Datatag ID Limited, som leverer systemet, er merkingen svært effektiv og engelske forsikringsselskap reduserer premien på maskiner utstyrt med Cesar.

Her i landet mener enkelte at Cesar kan gjøre det mindre populært å importere brukt traktor fra England, all den tid merkingen på en svært synlig måte avslører at traktorene har sin opprinnelse på de britiske øyer.

Powered by Labrador CMS