smør1
smør1

Danskene nekter å selge oss smør

Smørhungrige nordmenn kan ikke vente å få hjelp fra danske meierier for å redde julebaksten.

Publisert

Ingen hjelp å få fra danskene. De tar hevn etter å ha stanget panna i en massiv norsk tollmur i mange år. Foto: colourbox.com

Sjøl om det kunne være lukrativt for danske å hjelpe oss med smør nå som tollsatsene er satt ned, gidder ingen danske meierier å løfte en finger. Smørkranene er stengte, skriver foodculture.dk.

Lar seg ikke lure av et lite hull

- Nå har vi stanget hodet i den norske tollmuren i mer enn ti år, så vi tror ikke på det vesle hullet som er lagd i muren for øyeblikket. Det er ikke stort nok til at vi sender smør nordover, sier Mogens Poulsen, salgssjef i Thise Andelsmejeri. – Nordmennene forventer jo at tollen blir gjeninnført i januar.

Men svensker og finner får

Thise meieri selger allerede smør til både Sverige og Finland, som også har opplevd smørmangel som følge av en våt sommer med dårlig fôrkvalitet.

- Vi har fordoblet vår eksport av økologisk smør til Sverige og Finland de siste månedene, slik at de kan få smør på brødet. Men nordmennene må se til en annen side dersom de vil ha smør på bordet, sier Poulsen.

Alle boikotter Norge

Heller ingen av de andre smørproduserende danske meieriene vil hjelpe broderfolket ut av knipa. Verken Bornholms Andelsmejeri, Nørup Mejeri eller Arla Foods, som alle leverer til Andelssmør under merket Lurpak, har mye til over for den midlertidige norske tollnedsettelsen.

Tine har takket nei til industrismør

- Vi kan ikke bygge opp noe som vi må rive ned igjen om tre uker. Vi har tilbudt Norges største meieri 50 tonn industrismør, som vi har på lager. Men det har de takket nei til med den begrunnelse at smøret er synet, sier pressesjefen i Arla, Theis Brøgger.

Powered by Labrador CMS