Holstein Sigmund Rangen

Norsk Holstein 10 år

I dag, 14. juni, er det 10 år siden foreninga Norsk Holstein ble opprettet.

Publisert

Leder i Norsk Holstein, Sigmund Rangen, gleder seg over å lede en forening i vekst.

Den svarte og hvite mjølkekua, med aner fra Nord-Holland og Friesland, blir stadig mer vanlig i norske fjøs, både som blandet og ren rase. Foreninga har 88 medlemmer, og tallet øker sakte, men sikkert

Utgangspunktet for foreninga var mjølkeprodusenter som ønsket et alternativ til NRF. Geno hadde fram til november 1998 monopol på import av sæd, og mengden av Holsteinsæd var begrenset. Da monopolet opphørte, var bøndene snare med sjøl å hente sæd fra Danmark. Etter halvannet år var interessen for rasen såpass stor at det var grunnlag for en egen forening i Norge.Steinar Todnem fra Sandnes var av de første som importerte Holsteinsæd i privat regi. I dag, 11 år senere, har samdrifta han er medlem i, Todnem samdrift, en nesten ren Holsteinbesetning med 73 årskyr og en kvote på 720 tonn. Ifølge Norsk Holstein, er besetninga en av de mest høytytende i landet, med en gjennomsnittlig ytelse på 10 800 kg mjølk per ku.

Til forskjell fra NRF, er Holstein avlet opp som ei ren mjølkeku. Holstein er høyere og dermed kommer også juret høyere. Spenene er mer samla, den mjølker fortere og gir mer mjølk enn NRF, lyder reklamen. vi vite. Foreninga har sitt utgangspunkt i Rogaland, og er først og fremst en regional forening som drives på dugnad, med nære bånd til dansk ogsvensk Holstein. Målet er å bli landsdekkende, og så langt har de etablert kontakter på Østlandet. Et annet mål er å bli medlem av den nordiske Holsteinavlen.

I BG 5/2010, som snart er på vei ut til postkassene, kan du lese mer om foreninga Norsk Holstein. Der kan du også lese om Todnem Samdrift, som med sin Holstein-besetning produserer 739 tonn mjølk med bare én robot.

Hvis du mot formodning ikke er abonnent på Bedre Gardsdrift, kan du bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS