Aretsbonde2

Roar Lima Grødeland ble Årets unge bonde

Svineprodusent Roar Lima Grødeland (28) fra Orre i Klepp kommune ble kåret til ”Årets unge bonde” på Studentsamfunnet på Ås onsdag kveld.

Publisert

Det synlige bevis for at Roar Grødeland (midten) er Årets unge bonde 2010. Til høyre juryformann Ola Borten Moe.

Grødeland gikk seirende ut av konkurransen, hvor 98 unge bønder fra Lindesnes i sør til Tana i nord var nominert. Sjøl om trønderne var i overrepresentert blant fylkene, var det likevel en jærbu som tok trofeet hjem. Nå venter en helgetur for to til Barcelona. Avløser er inkludert

McDonald´s og Norges Bygdeungdomslag, som står bak konkurransen, håper at kåringa skal øke rekrutteringa til landbruket og fokusere på norsk kvalitetsmat.

Begge ektefeller prissatt

Juryens formann, stortingspolitiker Ola Borten Moe fra SP, kunne avsløre at vinneren ”overoppfylt” kravene til prisen da Grødeland også har rukket å gifte seg å få tre barn. Et slikt kriterium kan ikke være obligatorisk i en konkurranse blant unge bønder, understrekte Borten Moe.

Det hører med til historien at kona til prisvinneren, Anne Karin, for ei tid siden blei kåra til ”Jærens beste koneemne”. Så dette ekteskapet må kalles en god match!

Elektriker i bånn

Ett av kravene til prisvinneren er at denne skal ha landbruksutdanning. Det har Roar gjennom Vinterlandbruksskulen og kurs hos Norsvin. Prisvinneren, som opprinnelig kommer fra gard i Gjesdal, var yngst i søskenflokken og hadde derfor små utsikter til å overta garden. Derfor tok han fagbrev i elektro og jobbet som elektriker – inntil han traff kona, som skulle overta garden til besteforeldrene.

Trosset motgang

Ett annet kriterium for å vinne kåringa er at du har en produksjon av en viss størrelse. Vår mann mistet 500 griser i en brann og er nå ferd med å få garden på fote igjen. I tillegg til gris lukter han også på saueproduksjon. Det vitner om pågangsmot og jernvilje, ett tredje krav som dermed også skulle være oppfylt til gagns.

Sterkt samfunnsengasjement

Ett siste krav er at prisvinneren skal vise engasjement utover eget bruk. Det har Roar gjort gjennom å involvere seg i lokalpolitikken for Senterpartiet og som medlem av BU. Han er aktiv i Bondelaget og har vært med på arrangere ei større messe.

Landbrukets svar på supermann

Med sitt breie engasjement på både hjemme- og bortebane er prisvinneren med å inspirere flere unge bønder og bevirke til økt rekruttering. Borten Moe nølte ikke med å karakterisere Grødeland som en supermann.

Landbruksdebatt som vorspiel

I forkant av prisutdelinga ble det arrangerte en debatt om landbruk, rekruttering og utdanning. I panelet satt tre stortingsrepresentanter: Ola Borten Moe (Sp), Frank Bakke-Jensen (H) og Torgeir Trældal (Frp). Dessuten medvirket prorektor på UMB Ruth Haug og Kjerstin Lundgård fra Norges Bygdeungdomslag.

Festsalen på Studentsamfunnet på Ås var fylt med unge mennesker, de fleste studenter fra UMB. Vi tror ikke de frammøtte fikk informasjon de ikke hadde fra før, men alle lo høgt da Borten Moe advarte UMB mot å bli ”en regional handelshøgskole for det indre Østlandet.”

Debattpanelet: Ola Borten Moe (Sp), Ruth Haug (UMB), Frank Bakke-Jensen (H), Kjerstin Lundgård (BU) og Torgeir Trældal (Frp).

Powered by Labrador CMS