Biogass 2

Meld deg på biogasskurs!

Et landsdekkende kurs i biogass arrangeres av Bioskiva AS, Fosen Næringshage AS og Norsk landbruksrådgiving Sør-Trøndelag. Påmeldingsfrist er 1. oktober og oppstart 28. oktober.

Publisert

Dagros raper ikke bare metangass. Hu er også en viktig brikke i biogassproduksjon.

Målgruppa for kurset er primært bønder, men også ansatte ved landbrukskontorer og ved landbruksavdelinga hos Fylkesmannen, energi- og miljøarbeidere i kommuneog fylkeskommune, samt personer i Norsk Landbruksrådgivning og Innovasjon Norge hører til målgruppa. Dette tilbudet er gjort mulig gjennom delfinansiering fra KIL – Kompetanseutviklingsprogrammet i landbruket.

Fjernundervisning

Bruk av videokonferanse gjør kurset tilgjengelig for deltakere i hele Norge. Det innebærer at foreleser sitter i studio på Ørland, og deltakerne møter i et videokonferanselokale ”nær seg”. Forelesningene går på direkten, med tovegs kommunikasjon. Blir det mange påmeldte og fra mange lokale studios, må inntaket reguleres, opplyser arrangørene.

Når?

Det blir fem undervisningsdager à 3 timer høsten 2010:

– 28. oktober

– 4. november

– 11. november

– 18. november

– 25. november

Alle dager fra kl. 11.00 -14.00

Så følger fem undervisningsdager etterjulsvinteren 2011. Fellessamling for deltakerne under Biogasskonferansen på Ørland høsten 2011. Undervisning og tenkesmie.

Hva koster det?

Kr. 1.500 pr. semester (5 dager)

Kr. 1.000 for deltakelse på fellessamlinga

Eventuelle kostnader ved leie av videokonferanserom lokalt, samt reise og opphold i forbindelse med fellessamling kommer i tillegg.

Bakgrunn for kurset

I Ørland er det siden 2005 arbeidet med å få etablert et rimelig stort biogassanlegg (60.000 tonn råvare/10-12 GWh), med husdyrgjødsel som hovedråstoff. 58 bønder og et lokalt kraftselskap har etablert selskap for å prosjektere og bygge biogassfabrikken, og Enova har innvilget 9 mill.kr. i investeringsstøtte. Rundt dette prosjektet er det etablert et forskningsprosjekt med SINTEF/NTNU i et samarbeid med Frosta kommune, og et logistikkprosjekt finansiert av SLF, i samarbeid med Orkdal, Meldal og Sømna. Gründer/bonde/ingeniør Svein Lilleengen og Fosen Næringshage AS har vært aktive pådrivere i prosjektet fra start.

Det faglige ansvar for kurset som tilbys er Bioskiva AS v/Svein Lilleengen og Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag v/Siv Nilsen. Svein er en nestor innen biogass i Norge. Han bygde sitt biogassanlegg i 1992 hjemme på garden som den første i Norge, og blant de første i Europa. Svein har en unik kompetanse bygd opp med god teoretisk kunnskap koplet sammen med praktisk erfaring gjennom snart 20 år. Siv er utdannet sivilagronom og har jobbet i landbruksrådgivinga siden 2003. Personene og deres nettverk bør derfor ha den kunnskap som skal til for å gjøre dette til et matnyttig kurs.

Mer informasjon?

Faglig:

Siv Nilsen

Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag

siv.nilsen@lr.no

Telefon 72 52 19 50/900 42 251

Svein Lilleengen:

svein@bioskiva.no

Telefon 915 15 107

Praktisk:

Snorre Hvitsand:

snorre@fnh.as

Powered by Labrador CMS