sprøytebom-fs

Intelligent sprøyte til 2012?

I flere år har forskere jobbet med løsninger der sprøyta sjøl avgjør behovet for sprøytemidler. Sintef, Bioforsk og bedriftene DAT og Adigo ser for seg ferdig utstyr til 2012.

Publisert

Prinsippet er strengt tatt enkelt: Et eller flere kameraer på sprøyta gransker åkeren etter hvert som du kjører. En datamaskin behandler bildene, og ser om der er så mye ugras at det må sprøytes.

Reduserer behovet med 50 prosent

Undersøkelser fra Bioforsk Plantehelse viser at man kan halvere bruken av sprøytemidler ved slik behovssprøyting mot ugras. Bioforsk er inne i prosjektet blant annet for å bestemme passende terskelverdier for ugrasnivået.

Datamaskinen botaniserer

Sintef har utviklet dataprogrammet Weedcer, som identifiserer plantene etter hvert som de passerer kameraet. - For å skille ugraset fra andre planteformer på bakke, har vi funnet fram til egenskaper og informasjon i bildet som kan å skille mellom objektene og gjenkjenne dem. Korn har for eksempel lange, slanke former, mens ugras stort sett er rundere i bladformen, sier Kristin Kaspersen i Sintef.

Klar i 2012

Det pågående prosjektet har vart siden 2007, og er finansiert av Norges Forskningsråd. Nå er målet innen rekkevidde.Firmaet Adigo mekatronik, som leder prosjektet, har utviklet en robot som tar seg av sprøytejobben i prosjektet. Denne er førerløs, med posisjonen bestemt av GPS og sprøytinga avgjort av kameraet. – Bonden kjøper en modul på størrelse med en stresskoffert. Denne monteres i forkant av sprøyta, den tar fortløpende bilder, og avgjør hva sprøyta skal gjøre, forteller firmaet. Adigos Øyvind Overskeid opplyser at produktet skal være klart i 2012.

Powered by Labrador CMS