potetWEB

Grønt lys for gmo-potet i EU

EU-kommisjonen har sagt ja til dyrking av en spesiell gmo-potet. Det er første gangen på 12 år at kommisjonen har gitt tillatelse til å dyrke en genmodifisert produksjonsplante på europeisk jord.

Publisert

Gmo-poteten har fått de "grønne" i Danmark til å ta fram storslegga. Illustrasjonsfoto:colourbox.com

Gmo-poeten har fått navnet Amflora og skal nyttes til industriell bruk, samt til dyrefôr, skrive landbrugsavisen.dk.

Poteten er utviklet av den tyske kjemigigant BASF og har et ekstra høgt innhold av stivelse, som blant annet kan brukes til framstilling av papir.

I en uttalelse fra kommisjonen understreks det at gmo-poteten er sikkerhetsgodkjent av EUs øverste myndighet for matvaresikkerhet, Efsa.

”Grønne” politikere og organisasjoner i Danmark er opprørt. De påpeker at poteten inneholder et gen som er resistent mot antibiotika, noe som kan få lavorllige konsekvenser dersom det overføres til andre avlinger.

EU-kommisjonen imøtegår kritikken med at den har fastsatt strenge regler for at gmo-poteten skal holdes fysisk atskilt fra andre matvarer. EU-landene er splitta i synet på gmo-avlinger. Til nå er det bare en enkelt type av gmo-mais som er godkjent for dyrking i Europa. Men flere land har innført nasjonale forbud mot planten.

Powered by Labrador CMS