Hundekjeks i blomst

Fylkesmannen i Finnmark bannlyser hundekjeksen

– Det å finne fram til effektive kontrolltiltak er god bygdeutvikling fordi hundekjeksen er en problemart for vårt historiske kulturlandskap, sier Stina Nordbak, rådgiver hos Fylkesmannen i Finnmark.

Publisert

Hundekjeks i blomst gjør seg godt i en blomsterbukett. Men når hele jordet er fullt med arten, er det slutt på moroa.

Hundekjeks har blitt en ugrasversting på landsbasis, men spesielt ille i Kyst-Norge. Enkelte bygder er dekt i hvitt i blomstringstida, med redusert fôrkvalitet og endret kulturlandskap som resultat.

Må vite mer for å bekjempe

Hundekjeksen irriterer og engasjerer folk i bygdene.

– Både bønder, offentlig forvaltningsapparat og rådgivere står i dag uten tilstrekkelige kunnskaper til å takle problemet med hundekjeks på en miljømessig forsvarlig måte. For at det skal skje er det avgjørende å få bedre grunnleggende biologisk kunnskap om denne arten, sier forskningssjef Espen Haugland fra Bioforsk, ansvarlig for prosjektet ”Hvordan kontrollere hundekjeks – biologiske tiltak og fellestiltak i samfunnet”.

Håper på en effektiv stopper

Fylkesmannen i Finnmark har engasjert seg i Bioforskprosjektet. Samtidig representerer landbruksavdelingene hos fylkesmennene i Nordland, Troms og Finnmark en referansegruppe for prosjektet. Fylkesmannen håper at man kommer fram til gode tiltak som kontrollerer veksten av hundekjeks, og at man finner metoder som hindrer spredning av planten i Finnmarks kulturlandskap.

Slik bekjemper du hundegras

"
Powered by Labrador CMS