skisse av aktivitetsgad på Bygdø Kongsgård

Bygdø Kongsgård blir aktivitetsgard

Styret i Norsk Folkemuseum har vedtatt å etablere Bygdø Kongsgård og Folkepark. Aktivitetsgarden blir den eneste i sitt slag i Norge med både moderne, økologisk gardsdrift og landbruk etter gamle metoder.

Publisert

Skissen viser aktivitetsgarden med den tilstøtende Folkeparken.

Bygdø Kongsgård og Folkepark skal ha et bredt tilbud for hele befolkningen. Sjølve garden skal bli et utstillingsvindu for økologisk landbruk. På aktivitetsgarden får besøkende delta i tradisjonell gardsdrift med historiske husdyr. Barn og ungdom skal fortsatt få delta aktivt i stell av hestene, og riding blir et viktig tilbud. I tillegg skal det utvikles et moderne besøkssenter, kafé og butikk med gardsprodukter. På dagtid vil skoleklasser være hovedmålgruppen, mens på kvelden og i helgene er det lokalmiljøet og andre besøkende som står i fokus, forteller Folkemuseet i en pressemelding.

En kongstanke blir realisert

Bygdø Kongsgård ligger midt i hjertet av folkeparken, som ble anlagt av kong Karl Johan. Han ønsket en folkepark etter modell fra europeiske storbyer. Parken forfalt raskt etter unionsoppløsninga, men nå vil Norsk Folkemuseum få denne perlen tilbake i gammel prakt.

Landbruks og matdepartementet og Fylkesmannen i Oslo og Akershus bevilget i 2006 500 000 kroner til utvikling av Kongsgården. Midlene er benyttet til å utarbeide en plan for framtidig bruk av Bygdø Kongsgård, som en integrert del av Folkemuseets drift.

Fakta om Kongsgården

Bygdø Kongsgård omfatter ca. 2000 dekar. 740 dekar er dyrka mark der det produseres fôr. En del av arealet er beitemarker. Garden har 60 mjølkekyr, 90 kalver og 30 hester. Fra og med vekstsesongen 2008 startet en omlegging av Bygdø Kongsgård til økologisk drift. Omleggingsprosessen er beregnet til å ta fem år.

Powered by Labrador CMS