BG0510

BG 5/10: En hyllest til kua

Bedre Gardsdrift 5/2010 er levert posten. Denne gangen har vi latt to jubilanter pryde framsida. NFR-kua feirer 75 år, mens foreninga Norsk Holstein er 10 år.

Publisert

Kua mi jeg takker deg, deilig melk du gir til meg.

Professor Odd Vangen på UMB ser klare likhetstrekk mellom gjenreisinga av Norge under landsfader Einar Gerhardsen og utviklinga av NRF-rasen. Stikkord er solidaritet, flat struktur, rettferdig fordeling og langsiktig planlegging. Vi gir deg NRF-historia i tekst og bilder.

Holstein

Foreninga Norsk Holstein vokser sakte, men sikkert. Holstein er ei rein mjølkeku, og en populær rase i mange robotfjøs. Vi har tatt en prat med lederen i Norsk Holstein, Sigmund Rangen, og besøkt Todnem Samdrift i Sandes som har en nesten ren Holsteinbesetning.

Limousin

Også kjøttprodusentene får sitt denne gangen. Gardsanalysen er fra Jevnaker i Oppland. Her har Ingeborg og Thorstein Hensud over tid bygget opp en levedyktig kjøttproduksjon basert på Limousin.

Småsmart

Jens Ola Lundestad i Feiring har 36 vinterfôra sauer. Sjøl om drifta er liten, er kreativiteten desto større både når det gjelder bygg og maskiner.

Konsesjonssak i retten

Kistefos Træsliberi AS får ikke kjøpe ca. 2000 dekar skog i Nordre Land kommune. Begrunnelsen er at aksjeselskapet har nok skog fra før, og at det vil være en bedre løsning om naboene fikk kjøpt skogen. Jordbrukssjef Olav Magne Tonstad gir sin vurdering av dommen

BG prøvekjører blått og grønt

Bedre Gardsdrift har prøvekjørt traktorer. Denne gangen er det New Holland Boomer 3050 og Deutz-Fahr TTV630 vi har tatt en nærmere kikk på.

Hjelpsomme satellitter

Arild Hermansen driver Hermansen gartneri i Sande i Vestfold. Han er inne i sin tredje sesong med autostyring og RTK signal. RTK antennen er først og fremst nødvendig i grønnsaksproduksjonen, men systemet brukes også ved såing, slått, pressing og møkkjøring. Vi har vært med å sjekke nøyaktigheten på systemet, og fått Arild sine egne vurderinger av systemet.

I tillegg har vi vært med å kjøre John Deere 8345R med iTEC Pro. Dette er traktoren der vendeteigsautomatikken er koplet sammen med GPS-en, og hvor traktoren sjøl snur på vendeteigen.

Uvanlige såekvipasjer

Rotorharv og slepekombi eller seks meter bredt på trepunkten? Den ene ekvipasjen mer sjelden enn den andre. Vi har fått brukerne til å dele sine erfaringer og gi oss sine argumenter for sine valg.

Mobiltest

Bedre Gardsdrift kombinerte journalist og sauebonde har i flere måneder veksla på å ha Sonim XP3 Quest, Nokia 3720 Classic og Samsung B2700 med seg i både fjøs og på fest. Vurderer du en mobil som tåler litt, så les denne testen før du bestemmer deg.

Norske redskapsprodusenter

Underhaug AS er, og vil fortsatt være, en ledende produsent av utstyr for rundballehandtering. Men et annet produkt har fått vind i seilene, nemlig direktesåmaskin.

Jordleieprisene spriker

Jordleieprisene er klare. Stadig mer jord er gratis. Det er små endringer på gjennomsnittsprisene på landsplan, men i landsdelene er det store hopp, både opp og ned. Vi gir deg den totale oversikten.

Rundballeriver under lupen

Så er vi i gang med en ny runde med brukertest. Nå er det rundballerivere som settes under lupen, og først ut er Serigstad RBK/Flexifeed. Mye er bra, men mye kan bli bedre. Detaljene finner du på side 74.

Fra algepøl til badevann

Knut Erik Hersleth og 28 andre brukere rundt vestre Vansjø har inngått miljøkontrakt med Fylkesmannen for å bedre vannkvaliteten. Det har redusert fosforgjødslinga fra 15 til fire tonn og bidratt til en reinere innsjø.

Snart julenøtter igjen

Om snaue seks måneder er det igjen tid for julenøtter. Hovedvinneren fra fjorårets julenøtter, Bjørn André Egeland og kona Ruth, har vært på traktortur til Basildon i England. Hvis du ikke vet hvilke traktorer som produseres der, finner du svaret i BG 5/2010.

MaskinExpo

Den svenske utstillinga MaskinExpo er en festforestilling for alle som er opptatt av digre anleggsmaskiner, men mellom enorme heiskraner og tunge gravemaskiner fant vi utstyr og maskiner som også er aktuelt for norske bønder og landbruksentreprenører.

Damper bort ugraset

Elstøen gartneri i Hole bruker jorddamping i stedet for sprøyting. Teknikken har vist seg effektiv både mot ugras, sopp og sjukdommer. Men den er kostbar.

Piknik

Vi gir deg tips til en behagelig utendørsmåltid.

101 Veteranen

David Brown 1272, 1978 modell

Er du ikke abonnent?

Bedre Gardsdrift nr. 5 2010 er postlagt, og dukker opp i en postkasse nær deg rett over helga, vel å merke hvis du har vært framsynt nok til å sikre deg et abonnement. Er du ikke abonnent, finnes det flere fine løsninger. Den aller enkleste er å bestille et abonnement her og nå, ved å fylle ut navn og adresse her inne. Vil du derimot bare laste ned dette ene bladet, er det fritt fram her inne.

"
Powered by Labrador CMS