Eplesorten Rubinstep

10 nye sorter skal endevende norske eplehager

Forbrukerne vender tommelen ned for tradisjonelle norske eplesorter. Nå skal 10 nye sorter ta kampen opp mot ærverdige Gravenstein & Co. Minst 50 prosent  av eplearealet bør fornyes innen ti år, lyder anbefalingen.

Publisert

Rubinstep er én av de ti nye utfordrerne til Gravenstein & Co. Foto: Bioforsk

– Norsk epledyrking er inne i en vanskelig periode, forteller forsker Mekjell Meland ved Bioforsk Vest Ullensvang. - Både dyrkingsareal, verdiskaping og antall epledyrkere har gått ned de siste årene. Dessuten etterspør den moderne forbrukeren andre eplesorter enn de tradisjonelle. For å snu den negative utviklingen er det nødvendig med en radikal fornying i norske eplehager, sier forskeren på bioforsk sine hjemmesider.

10 nye sorter i forsøk

Meland er leder for et nasjonalt dugnadsprosjekt som har som formål å øke verdiskapinga hos norske fruktdyrkere gjennom intensiv dyrking av ti nye eplesorter i fire storskalaforsøk på Øst- og Vestlandet. Prosjektet er et samarbeid mellom norske epledyrkere, Bioforsk, Graminor, Fjeld hagebruk, Norsk Landbruksrådgivning og Norges Frukt- og Grønnsaksgrossisters Forbund. Prosjektet skal gå over en periode på tre år og avsluttes i 2012. Innovasjon Norge har gitt et tilskudd på to millioner kroner og samarbeidspartnerne har gått inn med en tilsvarende andel.

Fire forsøksfelt – 1600 trær

– Dette er den største dugnaden i norsk fruktdyrking noensinne, forteller Meland. Det har tatt tre år å komme fram til et dyrkingssystem og produsere nye trær. Nå er trærne fordelt på fire forsøksfelt i Lier, Sauherad, Ullensvang og Loen. I hvert av forsøksfeltene er det plantet ut 40 trær av hver sort – 1600 trær totalt. Vi ønsker å kjøre så omfattende testing som mulig, fortsetter Meland. Først vil vi se hvordan sortene oppfører seg under ulike lokale jord- og klimaforhold. Deretter vil vi høste frukten og gjennomføre omfattende testing av kvalitet, smak og holdbarhet. Vi vil teste hvordan sortene egner seg til maskinsortering og hvordan de fungerer i markedet.

Både tidlige og seine sorter

– Sortstestingen omfatter ti nye eplesorter som til sammen skal dekke hele den norske eplesesongen. Håpet er at flere av sortene skal være gode nok til å kunne dyrkes i store mengder, men vi regner ikke med at alle sortene slår til. Sortsforsøk er krevende og dersom vi klarer å få fram 3-5 nye sorter skal vi være veldig fornøyde.

Powered by Labrador CMS