Dolly
Dolly

Dolly gjenoppstår i fire nye utgaver

Ett nytt eksemplar av Dolly, verdens første klonede pattedyr, er født. Men denne gang i et antall av fire! Til tross for at det skjedde for nesten fire år sida, er det ikke forsøkt holdt hemmelig, sier professor.

Publisert

Sauen Dolly er klonet til fire nye eksemplarer som er eksakte genetiske kopier av forgjengeren som døde i 2003, melder forskning.no. Det er nå fjorten år sida Dolly ble klonet.

Oppkalt etter hun med de store, du veit

Den originale Dolly ble stoppet ut og befinner seg nå på Skottlands nasjonalmuseum. Verdenskjendisen ble født på Roslin Institute i Edinburgh. Navnet fikk hun fra countrystjerna Dolly Parton.

Fem egg – fire sauer

Nå har forskerne ved Roslin Institute gjort det igjen. Men denne gangen er Dolly klonet i fire nye utgaver. Lederen for forsøkene, professor Keith Campbell, sier at alt er mye enklere nå. Forrige gang ble det brukt 277 egg. De resulterte i 29 fostre, hvorav bare ett overlevde. Nå har fem egg blitt til fire sauer!

Født i all hemmelighet?

Genetisk sett er de fire sauene dønn like Dolly. Dyra, som ble født for tre og et halvt år sida, er ved god helse og spiser bra. Det er ingenting som tyder på at de er plaget med gikt eller andre problemer, slik Dolly hadde.

Premiedyr blir kopiert

Forsøkene har skapt debatt i England og dyrevernere mener at både kolonene og surrogatmødrene må gjennom store lidelser i vitenskapens tjeneste. Til tross for striden om dyrevelferd, er kloning alt tatt i bruk i jordbruket i Storbritannia og enkelte andre land. Det lages blant annet kopier av premierte dyr, slik at det samme genmaterialet kan brukes om og om igjen, skriver forskning.no avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS