Forside BG 1010
Forside BG 1010

BG 10/10: Årets siste er levert posten

Norsk svineavl er på verdenstoppen. Hos Norsvin på Hamar skannes rånene for at juleribba skal bli akkurat slik du vil ha den.

Publisert

920 sider. Det er det totale sidetallet for Bedre Gardsdrift 2010, og ny rekord.

Tilsvarende tall 10 år tilbake er 572 sider. I løpet av denne tiden har bladet altså fått 61 prosent flere sider.

Neste år fyller Bedre Gardsdrift 30 år. Vi vil da blant annet fortelle deg historien til Bedre Gardsdrift, og avsløre hvordan Norges største abonnementsblad i landbruket lages.

Vi er kjent med at det mange steder er kamp om Bedre Gardsdrift når det plukkes opp av postkassa, enten det er i heimens lune ro, eller på kantina på jobb. Kanskje det er på tide med et ekstra abonnement? Prisen er 495 kroner per år, og abonnement bestiller du her. Den perfekte julepresang, spør du oss! NB! Bedre Gardsdrift kan utgiftsføres.

Så, tilbake til årets siste utgave. Framsida prydes av en salig og tilsynelatende lykkelig råne i Norsvins egen CT skanner. Skanneren er identisk med den som finnes på mange sjukehus, og har til oppgave å blottlegge rånenes indre. Vi gir deg detaljene om verdens mest avanserte griseavl.

Shit happens

Knut Tetlie har bygget sin egen gjødselvogn i aluminium. Egenvekta er beskjedne 2,5 tonn og lasteevnen er 13 kubikk.

Å leve med griser

" I det muslimske landet Bangladesh gjetes og selges det griser. Det harsine utfordringer. En reportasje utenom det vanlige i Bedre Gardsdrift.

Traktortest

I fjor ble T7000 tilgjengelig med CNHs egenutviklede trinnløse transmisjon, AutoCommand. Vi har testet toppmodellen T7070 med 224nominelle hk, og det er kun bagateller som trekker i negativ retning.

Nytt i bransjen

HCP satser på park og anlegg. FK agri får ny toppsjef, Claas Skandinavia får ny sjef og A-Ks største private forhandler runder 30 år.

Eiendomsoverdragelse og arv

Bonden står tilsynelatende ganske fritt når garden skal overdras til neste generasjon. Men virkeligheten er en annen. Brukeren vil fort støtepå mange uskrevne lover og forventningspress fra barna.

Porsche for jordet

Den siste Porsche-Diesel ble produsert i 1963. Industridesigneren AmosBoaz har lekt seg med tanken om hvordan traktorene kunne sett ut i dag.

Luftig og billig

Reidar J. Roda har bygget om et 10 år gammelt hønsehus til åpent lausdriftsfjøs med 57 liggebåser. For beskjedne 2,9 millioner kroner har både folk og dyr fått et bedre miljø.

Vedlikehold

Snøfreseren er enkel, men ikke vedlikeholdsfri. Vi gir deg noen tips.

Orkel presser mer enn gras

Romerike Trelast på Jessheim komprimerer flisa i rundballer med ei Orkels Compactorpresse. Det gjør at de får tre ganger så mye flis på bilen og dermed reduserte transportkostnader.

TKS agri

Visste du at TKS en gang var Norges største produsent av sakser, og at de har produsert mer enn 35 000 silotaljer? Vet du hva som kom først av talja og taljereskapene? Vi gir deg svaret.

Økologisk mjølkeproduksjon er lønnsomt, men utfordrende

Stig Gammelsrød i Rygge er økologisk mjølkebonde. Han synes Tine måbli flinkere til å markedsføre økologisk mjølk for å få bukt med overproduksjonen.

Omlegging til økologisk drift er økonomisk gunstig for mjølkeproduksjon. En analyse fra Jæren viser at du kan leve godt med en avlingsreduksjonpå godt over 20 prosent sammenliknet med tradisjonell drift. Omlegging til økologisk landbruk gir redusert overskudd av fosfor og nitrogen. Reduksjonen er størst for nitrogen, viser en studie fra Bioforsk.

Tro mot Dyna-Drive

Etter visse modifikasjoner, er Bjørn David Bratlie godt fornøyd med sin Dyna-Drive. Han mener maskinen gjør en god jobb, både alene og i kombinasjon med slepesåmaskin.

GPS-en styrer sprøytinga

Amazone var tidlig ute med automatisk åpning og lukking av sprøytedysene via GPS. Løsningen gir mer nøyaktig sprøyting og redusert bruk av sprøytevæske. Ivar Sund og Harald Woll fra Grue har ingenproblemer med å anbefale dette utstyret til andre planteprodusenter.

Messer

Høst er messetid og vi gir deg smakebiter fra Eima, Eurotier og Felleskjøpets eget arrangement i Letohallen

Fresende effektiv nydyrking

Ved hjelp av to dyrkingsfreser sørger Torstein Moen for at skog og stubb effektivt males opp og blir til dyrka mark.

Veteranen

Veteranen denne gangen er en 1954 modell Bolinder-Munktell BM 35, også omtalt som stamfaren til alle Volvo BMs lastemaskiner.

Er du ikke abonnent?

Bedre Gardsdrift nr. 9 2010 er postlagt, og dukker opp i en postkasse nær deg i disse dager, vel å merke hvis du har vært framsynt nok til å sikre deg et abonnement. Er du ikke abonnent, finnes det flere fine løsninger. Den aller enkleste er å bestille et abonnement her og nå, ved å fylle ut navn og adresse her. Vil du derimot bare laste ned dette ene bladet, er det fritt fram her inne.

"
Powered by Labrador CMS