jerseyku
jerseyku

Jersey-kua på offensiven i Europa

Den vesle, gule kua med den fettholdige mjølka er svært populær i Danmark og øker i antall. Kua var tidligere ukjent i Sveits, men alpelandet har nå 20 000 stykker av dem.

Publisert

Jersey-kua trives godt i store fjøs og med mange medsøstre. Foto: colourbox.com

Landbrugsavisen kan fortelle om den samme tendensen i flere europeiske land. Noe av framgangen kan forklares med at enkelte land har begynt å betale mer for jersey-mjølkas verdifulle innhold, og at meieriene ikke utelukkende fokuserer på volum.

Sunnhet og sjukdom

Danske Anders Levring, som er formann for de europeiske jersey-avlerne, hevder at det er rasens ”bløte” egenskaper, sunnhet og sjukdomsresistens, som gjør kua til en suksess. Han forteller videre at rasen også har hatt ytelsesframgang.

Svarte kyr i flertall

I 2006/2007 var det 58 400 jersey-kyr i Danmark. To år seinere hadde tallet økt til 63 400, en framgang på 4,3 prosent. Det er først og fremst de røde kyrne som taper terreng. Fortsatt er det de svartbrogete kuene som er Danmarks største rase med 373 000 individer.

”En meget smukk ko”

Et systematisk avlsarbeid har gjort jersey til en velfungerende, dansk mjølkeku. Den klarer seg godt i store fjøs og i store flokker. At den også er pen, er ingen ulempe. Jersey-kua kåres titt og ofte som den ”smukkeste” på alle fesjåene rundt om i Danmark i sommermånedene.

Powered by Labrador CMS