JF FCT 1355 1
JF FCT 1355 1

Snart klart for grasdemo

27. mai arrangeres Norges største grasdemonstrasjon. Arrangøren Forum ku er i rute, og forbereder seg på storinnrykk av storfebønder og maskininteresserte.

Publisert

Hvis du er interessert i grasmaskiner og grovfôrproduksjon, så er Nærbø stedet den 27. mai. Da inviterer Forum ku og maskinforhandlerne på Jæren til Norges største demonstrasjon av grasmaskiner. Om lag 40 slåmaskiner, river, presser, finsnittere og lessevogner skal demonstreres i praktisk bruk. I tillegg blir det en statisk utstilling der også leverandører av ensileringsmidler vil delta. Og hvis været er bra, blir det mulighet for prøvekjøring på ettermiddagen. Om ikke det er nok, stiller lokale slakterier og meieri med gratis mat og drikke.

Rett utstyr for best grovfôr

Leder i Forum ku, Bjørn Høyland, håper på lite strålende vær 27. mai.

- Gras og grovfôr er noe av det viktigste for oss storfebønder, og det er viktig for oss å holde oss orientert om det som finnes av grasmaskiner. Det overordna målet for oss som arrangør er å gi bøndene mulighet til å finne rett utstyr for å produsere et best mulig grovfôr. På en slik demonstrasjon får vi mulighet til å sammenligne enkelte maskiner og komplette høstelinjer mot hverandre, sier leder i Forum ku, Bjørn Høyland.

Tradisjonelt har maskinforhandlere hver sine demonstrasjoner. Det gjør det i praksis umulig for bøndene å rekke over alt.

- Nå samler vi alt på et sted. Dermed får vi mulighet til å se konkurrerende maskiner side om side i praksis, og vi kan sammenligne dem under like forhold. Et slikt arrangementet gir dessuten merkeentusiastene mulighet til å se noe annet enn sitt eget, sier Høyland med et smil.

Sosialt treffpunkt

I tillegg til det rent tekniske, påpeker Høyland at demonstrasjonen også skal være et sosialt treffpunkt. Høyland mener landbruket er avhengige av å skape miljø og treffpunkt der bønder kan møtes, få impulser og diskutere.

- Vi håper dette arrangementet vil trekke folk fra hele landet. Det viktigste for oss er ikke å lage en størst mulig demonstrasjon, men en demonstrasjon med høy kvalitet. Både de som deltar og oss som arrangør har som mål at de besøkende skal få noe igjen og være fornøyde. Da har vi lykkes, sier lederen i Forum ku.

Fabrikkene er plass

Sjøl om de lokale maskinforhandlerne har rimelig god kunnskap om det de selger, har produktspesialister fra både importører og fabrikker rundt om i Europa meldt sin ankomst. Dermed bør iallefall det tekniske være i trygge hender.

Arrangementskomiteens eneste bekymringen er været. Graset på Jæren har nemlig kommet mye lengre enn normalt, så arealene som er avsatt til demonstrasjonen blir kanskje av det siste som blir slått i området.

- Vi håper naturligvis på sol, men kjører uansett vær. Sjølve demonstrasjonen foregår fra kl 10:00 til 15:00. Så blir det en pause fram til klokka fem. Da blir det mulighet for prøvekjøring, så sant det ikke regner, sier arrangørkomiteen.

Du finner mer informasjon om demonstrasjonen på www.forumku.no

"

Arrangementskomiteen: Bak: Tønnes Oksefjell (Felleskjøpet FKRA), Knut Helliesen (Traktor & Landbruk), Kenneth Handeland (A-K Maskiner), Erlend Haugland (A-K Maskiner), Bjørn Egil Bøe (Eiksenteret).

Midten: Jan Gunnar Undheim (JG Maskin), Elin Hobberstad (Forum ku), Torleif Torland (Torland Maskin), Tor Stangeland (Forum ku).Foran: Torben Rasmussen (Optiku), Thomas Wiig (Wiig Samdrift).

Powered by Labrador CMS