Kommunevåpen-Rælingen-høygaffel

Rælingen er Norges øko-kommune

Akershus: Av jordbruksarealet i Rælingen er hele 34,5 prosent økologisk. I all hovedsak gras. Da passer det godt med en gylden høygaffel som kommunevåpen.

Publisert

Framtidige økobønder i Rælingen? Illustrasjonsfoto fra Hektner gård.

Kun 12 av landets 430 kommuner har over 20 prosent økologisk jordbruksareal, så Akershuskommunen er i en særstilling med sine 34,5 prosent.

Primus motor

Landbrukssjefen i Rælingen, Knut Samseth, får en stor del av æren for den høge økoandelen. Han er 47 år og kandidat fra Landbrukshøgskolen på Ås. Samseth har vært landbrukssjef i Regionkontor landbruk (Lørenskog, Nittedal, Oslo, Rælingen og Skjedsmo) siden 2001.

Råd og tilskudd

Landbruksnytt har spurt landbrussjefen hva kommunen har gjort for å få 34,5 prosent økologisk areal. De får følgende svar:- Vi ved landbrukskontoret har orientert på vanlig måte om statens målsettinger innen økologisk og gitt råd om økonomiske virkemidler. Men det er bøndene sjøl som har satset og skapt engasjementet som har spredt seg. Rundt år 2000 begynte omlegginga fra korndrift til eng, hovedsakelig for å hindre erosjon (MOMLE), og etter hvert startet omlegging til økologisk. Kombinasjon av god rådgivning og fornuftige ordninger, gjorde at bøndene så mulighetene i økologisk drift og ble engasjert i dette

Powered by Labrador CMS