pløye-nm.jpg

Pløye-NM på Bjørkelangen

Årets mesterskap i pløying finner sted i Akershus 2. og 3. oktober. Foruten mesterlig pløying kan du se maskinbransjen i aksjon med ymse jordarbeidingsutstyr, og du kan delta på pløyekurs.

Publisert

Odd Erik Johansen tilhører eliten.

Bjørkelangen er altså stedet, og mer eksakt: Tevling og utstilling finner sted på åker og eng hos Hans Andreas Tretteborg og Jon Arne Diseth.

Tøff tevling

Om det norske miljøet er lite, holder tevlingspløyerne høyt nivå. I år stiller konkurrenter fra Trøndelag, Rogaland og Østlandsområdet langs startfåra fredag 2. oktober klokka 11.

Det blir tevlet i tre klasser:

- Vendeplog standard, der deltakerne stiller med vendeploger av helt ordinær type

- Vendeplog elite, hvor plogen kan være til dels meget modifisert

- Teigplog, hvor ordinær to- eller treskjærs teigplog er redskapen som gjelder

Speakertjeneste

Vinnerne av Vendeplog elite og Teigplog er kvalifisert for VM, som neste år arrangeres på New Zealand.

Det skal også deles ut gjeve trofeer: Sølvplogen i teigplog, Sølvspissen i vendeplog elite, og Landside i vendeplog standard og til beste junior i teigplog.

Bedømmingen av pløyinga oppdateres løpende, og en dertil egnet speaker skal holde publikum godt og grundig orientert til enhver tid.

Maskinutstilling og demonstrasjon

Arrangøren Norsk Pløying har etter hvert gjort det til en tradisjon å invitere med seg maskinbransjen når det er NM. Så også i år, til et opplegg det er grunn til å like: Her får du sett det siste og mest interessante av nye og kjente redskaper, og du får se dem demonstrert i åkeren.

Handtrukket vendeplog

Du trenger ikke traktorer av det store slaget for å trekke en riktig innstilt vendeplog. Faktisk klarer du deg med en liten flokk folk, så sant kravet til effektivitet ikke er overordnet.

Under Pløye-NM får du muligheten til sjøl å være med på plogtrekking, eller du kan være entusiastisk publikum. Opplegget er enkelt og greit at en standard vendeplog står montert på en hjulgang, og foran denne er dertil egnede tau for tilkopling til manuelle krefter.

Bli bedre sjøl

Om du ikke føler deg blant eliten i pløying, eller ser behovet for litt oppfrisking, er det full mulighet til å bli bedre. Pløyeguru Kjell Mangerud vil i samarbeid med Romerike Landbruksrådgivning holde kurs i rett innstilling og bruk av plog.

Programmet

Pløye-NM finner sted like ved NBUs høstarrangement, som går fra 2. til 4. oktober. Når det gjelder programmet ute på åkeren, opplyses følgende:

Oppstart hver dag klokka 11.00, avslutning omlag klokka 15.00. Demonstrasjonskjøringa finner sted 12.30 til 14. Pløyekurset starter klokka 10.00. For eksakt program anbefaler vi å ta kontakt med arrangørene

Rasmus Mjølhus - 91 32 85 33 - Leder Norsk Pløying

Øyvind Sandvold - 92 85 00 51 - Norsk Pløying

Olav Andreas Kvarme - 90 91 96 35 - Lokal komite

Hanne Lindsveen - 95 82 28 17 - Lokal komite

Powered by Labrador CMS