automatisk bindsel-ku
automatisk bindsel-ku

Mjølkekyr bindes automatisk

Institutet för jordbruks- och miljöteknik (JTI) i Sverige har utvikla et automatisk bindsel som både fikserer og slipper løs kua.

Publisert

Snora gir kua stort bevegelsesfrihet over fôrbrettet og til å legge seg bekvemt. Foto: JTI

Sjølve halsbandet er produsert av lær og gjort så bredt at låsbøylen kan holdes i stabil vinkle rett nedover ved fastlåsing. Låsebøylen er av stål. Snora er lagd av samme materiale som anvendes i marinen. Halsbandet og lås veier totalt 1,2 kilo.

Ute til test

Mjølkekyrne aksepterer raskt det nye bindselet, som gjør at det kan låse seg fast sjøl når de går inn på plassen sin. En prototyp av låsen er utvikla i JTI sitt verksted i Uppsala og to eksemplarer er nå ute til prøving hos en økologisk mjølkeprodusent.

Økologiske kyr

Det er først og fremst økologiske mjølkeprodusenter som har behov for en smidig løsning for fastsetting og slipping av kyr, ettersom dyra ifølge reglene skal slippes løs regelmessig i løpet av hele året. Noen automatisk året-rundt-løsning har ikke vært på markedet så langt. De som finnes gir ikke dyra muligheten til å legge seg eller å røre seg fritt ut og inn over fôrbrettet.

Bedre sikkerhet

Den automatiske løsninga gjør det lettere for en person å gjøre jobben sjøl, samtidig som risikoen for personskader minker.

JTI går nå videre med å utvikle det automatiske bindselet i større skala.

Les mer om oppfinnelsen her

"
Powered by Labrador CMS