CNH aksjekurs_3

Maskinprodusenter på billigsalg

Hvis du vil bli medeier i John Deere, CNH, Agco eller Kverneland, bør du kjøpe aksjer nå.

Publisert

Yahoo Finance: Aksjekursen til CNH siste 12 måneder.

I løpet av det siste året har aksjekursen til CNH falt dramatisk, ifra et toppnåvå på 58 dollar for et snaut år siden, til 5,9 dollar i går. Omregnet i prosent, betyr det en reduksjon i børsverdien til CNH på hele 90 prosent.

Hos John Deere var aksjekursen 94,89 dollar i april 2008, mens den denne uka er på beskjedne 24,51.

Også Agco sin aksjekurs har falt dramatisk, fra 71,19 til 15,14 dollar. Agcos toppsjef, Martin Richenhagen, forklarer delvis nedgangen med et overnervøst aksjemarked, der analytikerne ikke klarer å skille selskapene fra hverandre.

- Situasjonen i landbruket er i det store og hele uendret. Behovet og etterspørselen etter mat er fortsatt stigende. På grunn av finanskrisen er tilgangen på kapital blitt begrenset, også for våre kunder. Vi forventer en nedgang i 2009 på mellom fem og 15 prosent. Det er ikke dramatisk. Jeg har selv kjøpt aksjer i Agco, først da kursen var 50 dollar og sist da den var 20, sier Richenhagen.

Byks i 2007 Går vi to år tilbake, vil vi se at aksjekursene for de store landbruksmaskinprodusentene gjorde et veldig byks i 2007. Årsaken skyldes i stor grad fokuset på bioenergi, og George Bush sine planer om å bruke mais til drivstoff. De dresskledde jyplingene på Wall Street så plutselig et inntjeningspotansiale i landbruket og gikk nærmest mann av huse for å hamstre aksjer i CNH, John Deere og Agco. Dermed steg kursene til det enkelte vil beskrive som urealistisk høye.

Yahoo Finance: Aksjekursen til CNH fra 2001 til i dag.

Eksemplevis lå aksjekursen til CNH jevnt på rundt 20 dollar i perioden 2001 til 2005 da den gjorde et byks, for så å falle igjen i 2006. Fra slutten av 2006 og fram til desember 2008 gikk det en vei, oppover.

AnleggsboomSamtidig var det en global boom innen anleggsbransjen, noe som også bidro til økt interesse for blant annet CNH og John Deere, som begge er store innen anleggsmaskiner. Når nedturen kom til byggeindustien, og etterspørselen etter anleggsmaskiner falt, fikk det naturligvis påvirkning også for CNH og John Deere.

Også Caterpillar følger trenden. Fra en topp på 85,96 dollar sist sommer, er kursen nå beskjedne 21,71 dollar.

Kverneland Av norske landbruksmaskinprodusenter, er det bare Kverneland som er på børs. Der i garden var aksjekursen på topp rundt år 2000, med en kurs på 24 kroner. I skrivende stund omstettes Kverneland-aksjen for 4,60 kroner.

Oslo Børs: Kursutviklingen for Kverneland fra sept. 1997 til mars 2009.

2009 = 2007Claas, CNH, John Deere og Agco varsler en nedgang i salget i 2009. Det er imildertid verdt å merke seg at 2008 var et ekstremt godt år, og at dersom selskapene får rett i sine prognoser, blir salget i 2009 det samme som i 2007. Det kan ikke kalles krise.

Løp og kjøp Vi i Bedre Gardsdrift er ingen aksjeanalytikere. Men hvis du noen gang har tenkt å bli medeier i en av de store landbruksmaskinprodusentene, så bør du vurdere å handle nå. Kursen kan rett nok gå ytterligere ned, men i praksis stanger kursene allerede i bunnen.

Det er i dag snaut sju milliarder mennesker på jorda, og ekspertene forventer at dette tallet øker til ni milliarder de neste 40 åra. Samtidig øker etterspørselen etter kjøtt i Kina og India, noe som øker produksjonsbehovet ytterligere utvover den generelle befolkningsøkningen. Og på toppen av alt vil bioenergi bli en viktigere energikilde i årene framover. Summen av dette gjør at det er få industrier som har lysere framtidsutsikter enn landbruket og landbruksmaskinbransjen.

Powered by Labrador CMS