NM pløying Harald Bøhnsdalen

God pløying tross sleipt føre

Årets NM i pløying ble avholdt på Bjørkelangen i Akershus første helga i oktober. Med variabelt vær skilte de beste seg klart ut. Jan Erling Aurstad og Harald Bøhnsdalen vant de to eliteklassene.

Publisert

Arrangementet startet fredag, innledet av nattefrost helt nede på det blå sekstallet, påfulgt av en klar og fin dag. Dommere og publikum kunne bivåne fin og god pløying i alle klasser.

Verre ble det på lørdag. Da kom regnet tilbake, med dårlig føre og krevende forhold som resultat. Toppeliten klarte seg likevel bra, og leverte sine rette fårer som perler på ei snor. Juniorene slet noe mer i det sleipe føret.

Under årets NM fulgte man tradisjonen med maskinutstilling på jordet, noe som stadig gir gode tilbakemeldinger. Et pløyekurs med Kjell Mangerud falt i god jord hos frammøtte bønder.

Til neste år er NM tenkt arrangert på Vinstra i Gudbrandsdalen. Lokal primus motor der er Øyvind Sandvold.

Her er arrangør Norsk Pløyings egen pressemelding fra arrangementet:

Norgesmesterskapet i traktorpløying 2009

Fredag 2. og lørdag 3. oktober var det det stor aktivitet på Bjørkelangen i Akershus, da årets Norgesmesterskap i traktorpløying gikk av stabelen. Tevlerne ankom Bjørkelangen torsdag morgen og gikk igang med trening og klargjøring til helgens NM.

Det tevles i tre klasser under NM i pløying : Vendeplog Elite, Teigplog og Vendeplog standard. Konkurransen er hard og den beste i klassen vendeplog elite og teigplog kvalifiserer seg til å delta i neste års VM som arrangeres i New Zealand (se www.worldploughing.org).

Fredag var det klart for første dag av NM i pløying, denne dagen var det vollpløying hos Hans Andreas Trettebærg ca. 5 km utenfor Bjørkelangen. Strålende vær og godt med publikum gjorde denne dagen til en fantastisk dag for tevling. Landets beste pløyere fra Rogaland, Akershus og Hedmark stilte til start. Harald Bøhnsdalen fra Leirsund i Akershus var klar favoritt i vendeplog elite og vant denne dagen foran Odd Erik Johansen og Ole‐Andreas Kinnsbekken, begge fra Akershus.

I teigplog var det litt mer dramatikk da favoritten Jan Erling Aurstad fra Kløfta i Akershus fikk traktoren ødelagt da plogen hektet seg fast i en stein. Heldigvis ble dette reparert ganske kjapt da en forhandler hadde delen liggende på lager. Dette gjorde heldigvis ingenting for Jan Erling ledet etter første dag av tevlingen, etterfulgt av Rasmus Mjølhus og Kjartan Skadsem fra Rogaland. I vendeplog standard var det Simen Fjeldstad som ledet NM etter vollpløying, Pål Iver Nordhagen og Odd Martin Eggum på de neste plassene.

Lørdag var det klart for stubbpløying rett utenfor Råhuset på Bjørkelangen. Dagen startet med duskregn som gikk over i et voldsomt regnvær ut dagen. Dette påvirket ikke tevlerne annet enn at de ble svært våte og møkkete. Alle gikk med smil om munnen og var spent på hvem som ble årets pløyboy. Harald Bøhnsdalen fortsatte med fin pløying og gikk av med seieren i vendeplog elite foran Odd Erik Johansen og Ole‐Andreas Kinnsbekken. I teigplog gikk Jan Erling Aurstad ytterligere fra konkurrentene og tok en soleklar seier foran Rasmus Mjølhus og Kjartan Skadsem.

I klassen vendeplog standard var det tydelig at konkurranselysten var på topp da gårsdagens leder måtte se seg slått av både Svenn Hulleberg, Hedmark og Theodor Gauterud fra Akershus. Da blir det tur til VM i pløying på New Zealand på Jan Erling og Harald Bøhnsdalen, i tillegg kan også Svenn Hulleberg se fram til Nordisk mesterskap i pløying. Alle tre kan nå med rette kalle seg riktige pløyboys etter den fantastiske innsatsen.

Lørdag var også maskinfirmaene var på plass med traktorer og redskap. Redskapsdemonstrasjonen og den annonserte plogtrekkekonkurransen ble dessverre avlyst pga. det kraftige regnværet som skylte ned over Bjørkelangen under tevlingen.

Norsk Pløying hadde i samarbeid med pløyeguru Kjell Mangerud og Romerike Landbruksrådgivning pløyekurs i rett innstilling og bruk av plog i forkant og under lørdagens tevling.

Foruten selve titlene så får vinnerne gjeve vandretrofeer som "Sølvplogen" i teigplog, "Sølvspissen" i vendeplog Elite og "Landsidene" i klassene teigplog junior og vendeplog Standard.

Neste års NM i pløying går av stabelen på Vinstra i Oppland, da ser vi frem til høy kvalitet og enda sterkere konkurranse fra deltakerne.

Powered by Labrador CMS