Bonde cb526256

Ganske trygt å være bonde

Det er ikke så verst å leve som bonde. Er du av dem som oppgir bonde som yrke, sier statistikken at du kan forvente å leve lenger enn gjennomsnittsnordmannen.

Publisert

Om jobben er bonde, kan livet bli langt. (Illustrasjonsfoto)

Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i går en statistikk over dødelighet knyttet til yrke. Statistikken er laget ved å gå ut fra tallmateriale fra de store folketellingene som er gjennomført med noen års mellomrom fra 1960 til 1990, og samholde dette med registre over hvem som dør de påfølgende 10 år.

Statistikk over livet

Med andre ord omhandler denne statistikken alle forhold i livet ditt, ikke kun dødsulykker på jobben. Det skal også sies at tallene ikke akkurat er siste nytt, i og med at siste aktuelle folketelling skjedde for drøye 18 år siden, og siste døde i statistikken ble gravlagt for omlag åtte år siden. Neste store folketelling med kopling mot yrke vil skje i 2011, og ti år etter det kan vi forvente en statistikk som dette igjen.

Fremdeles litt bedre på hjerte- og karsykdommer

Forskjellen i levetid var størst på 60-tallet, mens avstanden til gjennomsnittet nå tar til å skrumpe. Det skyldes først og fremst at folk flest har hatt høy dødelighet knyttet til hjerte- og karsykdommer, mens bøndene har sluppet bedre unna. Disse lidelsene har falt betydelig i befolkningen i sin helhet, mens fallet er mindre blant bøndene.

Ikke unormalt mye kreft

Man skulle gjerne tro at et arbeid i miljøer med farlige kjemikalier, risiko for soppgifter og alt mulig slikt skulle gi bøndene større risiko for helseplager enn den gemene nordmann. Det ser ikke ut til å være tilfelle. For eksempel er utviklingen i kreftforekomst som hos befolkningen forøvrig.

Dystre sjølmordstall

Det minst trivelige med statistikken, er at den viser at hyppigheten av sjølmord er høyere blant bønder enn blant de fleste andre yrkesgrupper.

Ved tusenårsskiftet oppnådde gjennomsnittsmannen like høy levealder som bonden hadde tidlig på 80-tallet. Stadig lever bonden lengre enn gjennomsnittet, men

forspranget har minket fra omring ett år til ca 0,4 år. Mørk søyle er alle yrkesaktive menn. Lys søye er menn som oppgir bonde som yrke ved folketellinga, og med en alder mellom 24 og 69 år.

Illustrasjon: SSB

Summen av ulykker i livet er mindre

Bøndene har den meget tvilsomme æren av å trone høyt på arbeidstilsynets lister over dødelige arbeidsulykker. Ut fra tallene Statistisk Sentralbyrå kommer med, ser det ut som om bøndene er lite utsatt for øvrige ulykker. Faktisk er bonden bedre enn gjennomsnittet på såkalt ulykkesdødelighet.

Vil du lese statistikken i sin helhet, finner du den her hos Statistisk Sentralbyrå.

"
Powered by Labrador CMS