Forside BG 02/09

Fra diesel til vann

Ei tagga dieselpumpe pryder framsida på Bedre Gardsdrift 2/09. Anledningen er New Hollands brenselscelletraktor, NH2, som har vann som drivstoff. Bladet som snart dukker opp i postkassa di, er på hele 84 sider og inneholder noe for en hver smak.

Publisert

New Holland vil bytte ut diesel med vann, og har utviklet det de kaller den energiuavhengige garden. Ideen er at landbruket i framtida skal bli sjølforsynte med miljøvennenlig energi. Ved å bruke energi fra sol, vind, vann, gødsel eller annet biologist materiale, vil de lage hydrogen av vann. Hydrogenet produseres og lagres på garden inntil det brukes som drivstoff i traktor, skurtresker eller andre applikasjoner.

For å bevise at dette er mulig, har de utviklet hydrogentraktoren NH2. I bladet får du en fyldig omtale av både traktor og konsept.

Sterke saker I traktortesten denne gangen har vi lagt fornuft til side, og latt oss forføre av Fendt 936. Når bilbladene tester Ferrari og Hummer, så kan vi også skeie ut med å teste en av de råeste traktorene på markedet. Over seks sider gir vi deg en komplett test der vi avslører både svake og sterke sider.

Lely mjølkerobot I vår brukertest av mjølkeroboter er turen kommet til Lely Astronaut. Det finnes omlag 170 røde Astronauter i Norge, og vi har tatt turen til Lesja for å ta en av de nærmere i øyesyn. Jon Arild Skotte og Ole Bjørnar Flittie fikk sin røde Hollender i hus for snart halvannet år siden. De er godt fornøyde med roboten og fremhever spesielt robotarmen.

Liv Signe vil rydde opp Etter initiativ fra Bedre Gardsdrift, og basert på ei liste fra oss, har samferdselsminister Liv Signe Navarsete bestemt at ei gruppe skal gi igjennom alle relevante regler for traktor i trafikk. Innholdet i denne lista finner du her på gardsdrift.no.

" Fra fem til 34 kilometer 5-kilometersregelen er historie. Etter massivt press, blant annet fra Bedre Gardsdrift, har Samferdselsministeren bestemt at du i år kan kjøre 34 kilometer pr. etappe med utstyr med bredde fra 2,56 til 3,5 meter. Ei varig ordning kommer neste år, basert på blant annet landbrukets egne ønsker.

Forstrekt plast eller ikke?Skal du velge tynn, forstrekt film, eller en film som er punkteringssterk? Kanskje du fortsatt sverger til den velprøvde standardplasten? Bedre Gardsdrift har foretatt et lite dypdykk i plastjungelen.

New Holland finsnittere anno 1974 versus 2008To sjølgående snittere side om side. Den ene snitteren er fra 1974, den andre fra 2008. Det 34 år aldersforskjell mellom de to, men de gjør i prinsippet akkurat den samme jobben. Vi har kjørt sett på hva som egentlig har skjedd i løpet av 34 år.

Ensileringsmiddeloversikten 2009 det er to år siden forrige ensileringsoversikt. Det er ikke skjedd noen dramatiske endringer siden da, men prisen på syremiddel er vesentlig høyere. Biologiske middel har framgang, men fortsatt er godt arbeid den viktigste faktoren for et godt resultat.

Bedre Gardsdrift ensileringsmiddeloversikt er sannynligvis den mest komplette som finnes. Årets oversikt har omtale av 21 ulike midler, fordelt på fem kategorier; syre, syre pluss effekt mot mugg og gjær, andre kjemiske midler, biologiske/kjemiske midler og rene biologiske midler.

Breiplast istedet for nett Orkel tilbyr presser uten nett fra 2009. Istedet legges det på breiplast. Sikrere fôrkvalitet, mer stabile baller og letter handtering er de tre viktigste argumentene, ifølge Orkel.

Ny trapp I Puss opp med BG er det denne gangen ei mørk og slitt furutrapp som får gjennomgå. Litt maling, og trappa blir en lekker og integrert del av rommet.

Morgendagens New Holland design Er du en av dem som har knust rotorblinken på taket? New Holland har løsningen: integrert LED varselblink i hyttetaket. Ifølge New Hollands designsjef er det bare sprøsmål om tid før både dette og andre nye designløsninger kommer på de blå.

Gi kalven en kanonstart Friske, trivelige kalver som vokser godt kommer ikke av seg sjøl. Veterinær Oddfrid Vange Bergfjord gir oss gode råd for lykkelige kalver.

Underhaug; det er poteter det I vår serie glimt fra mekaniseringen av vårt landbruk, tar vi nå for oss Underhaug, den norske potetmaskinspesialisten.

Vi prøvekjører Toyota Hilux 2009 modellen av Toyota Hilux er blitt sterkere og mer komfortabel. Vi har prøvd den både på- og utenfor allfarvei. Vi har også lekt oss med en spesialbygget Hilux fra Arctic Truck. Denne bilen er blitt verdenskjendis etter at det engelske bilprogrammet Top Gear kjørte den til nordpolen.

Grov gran er god butikk Hans Jørgen Aas i SB Skog kan tilby inntil 170 kroner ekstra for kubikkmeteren, dersom grana er ekstra grov. Kjøperen holder hus i Sverige og har spesialisert seg på møbelvirke. Vi forteller deg hva som kreves for å bli leverandør.

Fra signering til levering Rett før jul rullet en splitter ny John Deere 7530 Premium inn på tunet til Lars Even Nordby fra Holter i Nannestad. Hva skjer fra du bestemmer deg for å kjøpe ny traktor til den står på tunet? Vi har fulgt Lars Even og traktoren i fra han studerte brosjyrer til traktoren ble levert. Den første delen i vår miniserie "Fra signering til levering" omhandler det vikrige forarbeidet.

Tømmer er billigere enn stål Det er fasiten etter å ha vurdert to ulike og riemlige ammekufjøs. Men hvor mye du faktisk sparer avgjøres av hvor mye du kan gjøre sjøl, og timeprisen på egeninnsatsen.

Dunlett betjening Duun er på plass med ny vedmaskin. Vi har gått den etter i sømmene og gir den en fyldig presentasjon av nykomlingen

Vinn en traktor i 30 dager Vi vil gjerne slå et slag for sikkerheten i bondeyrket i 2009. Derfor utlyser vi en konkurranse hvor vi ber deg sende inn smarte ideer, små og store, som alle har til hensikt å bedre sikkerheten på gard og veg. Premien er en traktor til fri benyttelse i vår- eller slåttonna. Fristen for å delta er 12. mars.

Verdiløs jord blir flott torvtak Flere steder i landet finnes det gammel, forsumpet jordbruksmark som ikke har vært dyrket på mange år. Ofte med betydelig torvdannelse. Tom Nordsveen har sett mulighetene i denne tilsynelatende verdiløse jorda.

Sju-åring med egen veteran Det er ikke bare godt voksne karer som er fascinert av veterantraktorer. Sju år gamle Kim Ruben Slettfjelli fra Hatfjelldal har sin egen veterantraktor, en 1961 modell Volvo BM Krabat.

Levering senest på lørdagVår avtale med Posten innebærer at BG 2 skal være i postkassene senest lørdag 7. mars.

Powered by Labrador CMS