Valtra N 92 med plog
Valtra N 92 med plog

Bruktimport er ikke nødvendigvis billigst

Importørenes veiledende priser kan få bruktimport til å virke mer gunstig enn det faktisk er. Sjekk prisene og eventuelle kampanjetilbud grundig før du handler.

Publisert

Reell kundepris for en ny Valtra N92 er for øyeblikket 100 000 kroner lavere enn listeprisen.

En av våre lesere fant nylig en bruktimportert Valtra N92 high-tech med diverse utstyr på finn.no. Traktoren, en 2009 modell, hadde 90 timer på telleren og en pris på 425 000 kroner + mva0. I Bedre Gardsdrifts traktoroversikt har N92 en oppgitt listepris fra 456 000 kroner. Ved første øyekast virket derfor 425 000 kroner for en N92 ht med utstyr slett ikke ille. Men Valtra har for tiden kampanje på N-serien, der N92 oppgis med en pris fra 374 900 kroner.

Vår leser sjekket derfor prisen på en ny tilsvarende traktor hos Lantmännen Maskin. Der er prisen for øyeblikket 415 000 kroner for en helt ny N92 High-tech med tilsynelatende samme spesifikasjoner. Rett nok viser sluttsummen på Valtras skreddersøm 532 000 kroner, men det er veiledende pris, og ikke det kunden skal betale dersom han kjøper en N92 i disse dager.

Dokumentert

For å sjekke at tilbudet på 415 000 ikke er enkeltstående tilfelle, tok vi kontakt med Lantmännen Maskin. Markedssjef for Valtra, Tor-Jon Garberg, bekrefter at 414 750 kroner er reell pris ut til kunde for den aktuelle modellen, og dokumenterer dette både med signerte kontrakter og markedsmateriell.

Naturlig med prisdifferanse

- At det skal være en prisdifferanse på traktorer via "piratimportør" og merkeimportør er helt naturlig. Merkeimportør har et trimmet serviceapparat og første hands kjennskap til produktene. Dersom en kunde kjøper en bruktimportert traktor til samme pris som en ny, synes jeg kunden bør føle seg lurt, sier Garberg.

Ifølge Garberg er det flere årsaker til at merkeforhandlerne har høyere priser. Blant annet er garantiordningene bedre hos merkeforhandlerne. For eksempel gjelder Valtras 5-års garanti kun traktorer kjøpt via Lantmännen Maskin.

- Dersom fabrikken kommer med eventuelle oppdateringer av programvare eller andre ting på traktoren, så er traktoren registrert i vårt system slik at traktoren får den nødvendige oppdateringen. Parallellimporterte traktorer faller utenom dette systemet, forklarer Garberg.

Konkurrerer ikke på pris

Traktoren som er til salgs på finn.no, er tatt inn til Norge av Nordland Traktor, et firma som har spesialisert seg på parallellimport av nyere Valtra.

- I utgangspunktet skal prisene på våre traktorer være ganske like Valtras ordinære priser. Vi har ikke noe mål om å selge billig, men vi er klar over at Valtra nå har kampanjepriser på N-serien. Skal det sammenlignes pris, er det viktig at traktorene har identiske spesifikasjoner, sier Erling-Rune Tømmervik i Nordland Traktor.

Tilbyr serviceavtale

Til forskjell fra mange andre som driver med parallellimport, har Nordland Traktor eget serviceapparat for sine kunder. De utfører også mindre garantireparasjoner for egen regning, noe som forklarer at de ikke vil, eller kan, konkurrere på pris. Ifølge Tømmervik er nettopp servicebiten en viktig suksessfaktor for bedriften.

- Vi har eget verksted, diagnoseutstyr og servicebil. Vi kan også tilby serviceavtaler på traktorene vi selger. Traktorene leveres med ordinær fabrikkgaranti som gjelder inntil traktoren er ett år. I tillegg tilbyr vi et års garanti utover fabrikkgarantien. Så langt har vi ikke blandet inn hovedimportørene i våre garantisaker, sier Tømmervik, som har drevet med bruktimport i to år.

Sjekk prisene

Med et fall i traktorsalget på nesten 30 prosent i første halvår, er kampen om kundene hard, og iveren etter å tilby kampanjemodeller til reduserte priser stor. Slike kampanjemodeller kan, som her, påvirke bruktprisene og presse disse nedover. Om du velger å kjøpe bruktimport eller ny traktor skal vi ikke si noe om. Men er du i handlemodus, så sjekk prisene grundig før du bestemmer deg!

Powered by Labrador CMS