Bonde som fôrer kvev

Britisk landbruk trenger 6000 nye medarbeidere årlig

Det ligger an til bemanningskrise i det britiske landbruket. Situasjonen er så ille at den truer evnen til å være sjølforsynt med mat.

Publisert

En truet rase.

Problemet kommer av at hele 41 prosent av dem som jobber direkte med landbruk er eldre enn 50 år. Gjennomsnittsbonden er 55 år. Halvparten har ingen i den yngre generasjonen til å overta etter seg, melder Farmers Weekly. Situasjonen medfører et behov for 60 000 nye medarbeidere innen britisk landbruk de kommende ti årene, med alt fra bønder til røktere.

Klimaendringer og økende krav til matvaresikkerhet stiller samtidig stadig større krav til dem som driver innen landbruket. Ikke minst til deres kunnskapsnivå og evner til å lede arbeidet på stadig større enheter.

Peter Martin, leder for organisasjonen Lantra som står bak undersøkelsen, sier til Farmers Weekly at problemene på tas på største alvor.

– Landbruket er også en moderne og høyteknologisk sektor. Vi må ta inn over oss hvilke stadig strengere krav vi møtes med, og raskt finne løsninger på bemanningskrisen.

Det viser seg at 31 prosent av dagens ledige jobber innen landbruket ikke blir besatt. Særlig ille er det at 70 prosent av jobbene som arbeidsledere blir stående ledig etter utlysing, og at mange garder står uten noen til å overta drifta.

"
Powered by Labrador CMS