Uno 1

Storoksen Uno sprengte vekta til Nortura

Charolais-oksen Uno fra Høland har satt ny Nortura-rekord med en slaktevekt på over 800 kilo. Det er mer enn dobbelt av hva "normale" dyr veier.  

Publisert

Uno har trådd sine klauver hos Petter Simonsen i Aurskog Høland i Akershus siden 2004. Da kjøpte Simonsen ham på auksjon på Hamar. Simonsen forteller at Uno la på seg drøye to kilo per dag i det første leveåret. Det blir det resultater av - og for litt over ett år siden ble han veid til 1625 kg, skriver Nortura på sine hjemmesider.

Siste reis

- Uno var en utrolig snill okse med flott personlighet, som siste tida på gården ofte ble observert med hodet ut av et åpent vindu i fjøset. En dag fant han ut at han ville ha bedre utsyn og dyttet ut både vindu og gitter for å utvide horisonten, forteller den stolte eieren.

- Uno ble pusset fire ganger i uka og koste seg her hos oss, men nå var tida inne for slakteriet. Litt vemodig var det nok, men det er godt å vite at han fikk god behandling hos Nortura Tønsberg.

Rett i kjøttkverrna

- Et dyr av en slik størrelse er spesielt, men ikke nødvendigvis ideelt for et slakteri å ta imot, forteller fabrikkdirektør Per Berg.

- Det er tungt å handtere, og kjøttet blir ofte for grovt i strukturen til å kunne brukes som biff, og ender som regel opp som kjøttdeig. Men rekorder er jo alltid morsomt!

Idealet er et storfe på 325 kilo. Det gir best økonomi både for bonden og butikken Uno oppnådde likevel klassen U ÷ 3, som er en veldig god klasse til å være et så stort dyr.

Vi føler med Uno. Men trøsta får være at han som avlsokse fører sine gode gener videre.

Powered by Labrador CMS