Framside BG01/09

BG-året åpner med bondeopprør mot 5km-regel

Når du får Bedre Gardsdrift nr. 1 denne uka, har samferdselsminister Liv Signe Navarsete allerede lagt 5km-regelen død og bestemt at "kortere avstand" er ensbetydende med 34 km. Det var ikke situasjonen da lederen for Bondelaga på Jæren, Ole Andreas Aarsland, river i stykker 5 km-brosjyra på framsida av årets første BG.  

Publisert

Både Aarsland og hans kollega på Nærbø, Jørn Viste, mener at trafikkbrosjyra må trekkes tilbake, og at det var galt av Bondelaget å sette sitt bumerke på noe som stilltiende aksepterer 5 km som "kort avstand":

Ønsker du å abonnere på Bedre Gardsdrift - se her

Rask reaksjon

Før vi går i trykken rekker to fra BGs redaksjon å avlegge landbruksminister Brekk og statssekretær Pollestad i Samferdselsdepartementet et besøk på Stortinget. Landbruksministeren lover oss endringer i regelverket før våronna. Samferdselsminister Liv Signe Navarsete skulle også deltatt på møtet, men var i utlandet. Hun har ikke vært lenge hjemme før hun erklærer 5 km-regelen for død og maktesløs. Men det kan du lese mer om lenger ned på nettsida.

Gardsanalyse ti år etter

Denne gangen har vi gjort en ny vri på Gardsanalyse. Vi besøkte familiebruket Grindevoll i Os, Hordaland, i 1999 og lagde en gardsanalyse den gangen. Nå, ti år etter, har sønnen Runde Lekven overtatt drifta. Sjøl om han på papiret er aleine, har han ei mor og tre søsken som stepper opp når det trengs. Tallene forteller det samme som sist: Drifta går fortsatt godt på mjølkebruket sør på Bergenshalvøya.

Brukertest mjølkerobot

Så har fatt på vår brukerundersøkelse når det gjelder mjølkeroboter. Først ut er VMS fra DeLaval. Den svenske robotbudeia får gode skussmål. Litt smårusk i maskineriet er ikke til å unngå, men stort sett er det fornøyde brukere vi kan fortelle om. Neste gang: Lely

Magneter som gir både mer og mindre

Motormagneter, disse små duppedittene som skal gi både mindre drivstofforbruk og mer effekt, er det mange av på markedet. Vi har prøvd én av dem på to traktorer, men kan vel ikke på bakgrunn av den testen gå ut og anbefale innkjøp av slike. Mange sverger til magnetene og mener de har effekt. Placeboeffekt, mener andre igjen.

Bevisbyrden ligger hos bonden

Tidligere ble driftsbygninger med innredninger godkjent før bygging. Nå kommer Mattilsynet på befaring når bygget står der ferdig. Velger du tradisjonelle løsninger som tilfredsstiller normene, kan du sove trygt om natta. Vil du prøve nye løsninger som ikke "står i boka", er du på gyngende grunn. Mattilsynet har nemlig ikke hjemmel for å godkjenne nye og utradisjonelle innredninger. Da må du som byggherre i verste fall gjennom dyre atferdsstudier bevise at dyra ikke lider overlast. Du kan lese mer om dette i lederen og i en lengre artikkel som omhandler den kostnadseffektive eteliggebåsen.

Vinn en traktor i 30 dager

Vi vil gjerne slå et slag for sikkerheten i bondeyrket i 2009. Derfor utlyser vi en konkurranse hvor vi ber deg sende inn smarte ideer, små og store, som alle har til hensikt å bedre sikkerheten på gard og veg. Premien er en traktor til fri benyttelse i vår- eller slåttonna.

BGs traktorstatistikk

Du finner som sedvanlig den grundige og fyldige traktorstatistikken til BG i dette nummeret. Her er tallene brutt ned på effektklasser, modeller og fylkesvise oppstillinger.

Lestestoff på mørke vinterdager

Av anna godt lesestoff kan vi nevne fire nye sider fra Agromek. Visste du at kursen på euroen bestemmer hva du må gi for nytraktoren i Norge? Leiter du etter artikler som sto på trykk i 2008? Vi gir deg oversikten i dette nummeret.

Denne utgaven (01/09) av Bedre Gardsdrift kan også kjøpes elektronisk her.
"
Powered by Labrador CMS