Pöttinger Faro 3500 lessevogn

Pöttinger lessevogner til A-K maskiner

A-K maskiner overtar import og salg av Pöttinger lessevogner.

Publisert

Fra Eikmaskin til A-K maskiner.

A-K maskiner er på offensiven. Nå blir de norsk eneimportør av Pöttinger lessevogner i Norge. Det betyr at samarbeidet mellom Eikmaskin og Pöttinger går over i historien.

- Samarbeidet er et viktig strategisk valg for A-K maskiner og vår satsing i redskapsmarkedet, sier adm. direktør Gunnar Thorud.

Ikke volum, men viktig

A-K sjefen sier videre at lessevogner ikke er, eller vil bli noe volumprodukt, men at det er viktig å ha slike vogner i produktprogrammet.

A-K maskiner har tidligere samarbeidet med Pöttinger, og avsluttet dette samarbeidet så sent som i januar 2008, da de kuttet ut den Østerriske plogen. Men lessevognene er heller ikke ukjente, all den tid A-K maskiner har solgt Pöttinger lessevogner under merkenavnet Lansberger.

Pöttinger vurderer Norge

Avtalen mellom A-K maskiner og Pöttinger omfatter kun lessevognene. Hva som skjer med resten av Pöttinger-programmet har ikke A-K maskiner noe svar på. Pöttinger på sin side sier til Bedre Gardsdrift at selskapet vurderer sin strategi i Norge, og at det som nå skjer inngår i deres plan, uten at de utdyper dette noe mer.

Produktsjef Gunbjørn Forbord i Eikmaskin sier til Bedre Gardsdrift at oppsigelsen er ensidig fra Pöttingers side, men at den ikke kom som noe stor overraskelse. Så langt har ingen av Pöttingers øvrige forhandlere mottatt oppsigelse, etter det Bedre Gardsdrift erfarer, og Pöttingers dedikerte mann innen gras og jordarbeiding i Norge, Tore Bjerknes, kjenner ikke til Pöttingers planer for hans produkter.

Komplett etterhvert?

Hvis man ska ha sjans til å gjøre god butikk på redskap i Norge, så er nøkkelen å være inne i varmen hos en av de store importørene, og med alle produktene. Det er ikke Pöttinger per i dag. Sjøl om Pöttinger har et nettverk med enkelstående forhandlere i Norge, vil ikke en slik organisering gi de store volumene, sjøl om forhandlerne hver for seg gjør en god jobb.

A-K maskiner kommer neppe til å selge flere lessevogner enn Eikmaskin. Bedre Gardsdrift har derfor grunn til å tro at Pöttingers langsiktige mål er å samle alt hos en importør, og at A-K maskiner er den utvalgte. Hvorfor Eikmaskin ikke får den fulle og hele pakka, skyldes enkelt og greit deres nære forhold til Kuhn, et merke Eikmaskin vil beholde for alt i verden.

Men en eventuell samling hos A-K maskiner er heller ikke uproblematisk. Både JF og Amazone konkurrerer med Pöttinger, og det vil derfor sannynligvis bli bråk hvis JF og Amazone skal stå side ved side med Pöttinger. Så da får vi bare vente og se om det skjer mer.

Pöttinger er en av Europas ledende redskapsprodusenter med fabrikker i Østerrike, Tyskland og Tsjekkia. Selskapet har 1100 ansatte og en årlig omsetning på 240 millioner Euro.

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS