korn

Fosfornormen ytterligere ned

I 2007 ble normen for fosforgjødsling til korn og gras redusert. Det er nå foretatt ytterligere justeringer. Her er den nye korreksjonen av fosforgjødselmengde i forhold til jordas P-AL-nivå.

Publisert

Den nye korreksjonen i forhold til P-AL søker å regulere jordas P-AL-nivå mot P-AL 5-7. Dette nivået anses som optimalt i forhold til både plantedyrking og miljø. Ved P-AL 5-7 anbefales det å tilføre samme mengde fosfor som fjernes med avling, det vil si balansegjødsling, melder Bioforsk.

Doble eller halvere?

Ved P-AL lavere enn 5 anbefales lineær økning av fosforgjødslinga inntil P-AL 1 hvor dobbel mengde anbefales (100 % økning i forhold til norm). Ved P-AL høyere enn 7 anbefales lineær reduksjon av fosforgjødslinga inntil P-AL, 14 hvor det anbefales ingen tilførsel av fosfor (100 % reduksjon).

Potet for tur

Den nye korreksjonen gjelder for vekstene korn, oljevekster, gras og beite. For andre vekster gjelder fortsatt den gamle modellen, med trappetrinnskorreksjon. Det pågår en rekke forsøk både i potet og grønnsaker, hvor resultatene vil danne grunnlag for vurderingen av korreksjonslinja til disse vekstene.

Powered by Labrador CMS