Forside BG0509
Forside BG0509

En hyllest til småsmarte, norske bønder

Det er ikke hver gang vi henviser til "Småsmart" på forsida av Bedre Gardsdrift. Det gjør vi i nummer fem, som er like om hjørnet. Erik Auestad på Varhaug har lagd en sjølgående slåmaskin av en Jaguar 1983-modell. Opp mot dette setter vi en Claas Cougar til tidobbel pris.

Publisert

Det finnes utrolig mange småsmarte bønder i Norges land. Slik sett kunne vi sikkert fylt forsida med nyttige tips i hver utgave. Heldigvis kommer Småsmart så tidlig i bladet, at vi ikke behøver å fronte den på forsida. Dessuten finner leserne meget fort fram til disse sidene. De er de mest leste i hele Bedre Gardsdrift. Det viser alle undersøkelser.

David mot Goliat

Utgangspunktet til vår mann på Varhaug er en Claas Jaguar 690 finsnitter fra 1983. Denne har Erik så modifisert, slik at en tredelt Claas butterfly slåmaskin med 8,5 meters arbeidsbredde, 2003-modell, kan monteres på. Totalt har dette kostet en kvart million kroner. Samtidig har vi vært på Claas sin store grasdemonstrasjon i Danmark. Her fikk vi se en Claas Cougar med en butterfly på fjorten meter som slår 200 dekar gras i timen. Prisen er drøye to og en halv million kroner. Vi kunne ikke dy oss for å sette disse to maskinene opp mot hverandre.

Fra struts til hestehøy

Gardsanalysen denne gang er fra Akershus. På den leirholdige Romeriksjorda gir korn ikke alltid de store avlingene. Dette har Karl Kristian Guttulsrud i Nes kommune tatt konsekvensen av. Han har bytta korn ut med produksjon av hestehøy. Han blir ikke steinrik, men regnskapet går da i pluss. Det gjorde det ikke tidligere med struts som produksjonsgrunnlag.

Fritt fram for fullfôr!

Vi har også vært på en temadag om fullfôr. Her fikk sju ulike fullfôrvogner prøvd seg i en uhøytidelig test. Oppgaven var å blande sju fôrmidler. Slik kunne deltakerne på fagdagen egenhendig se og føle på det ferdige resultatet. Mannen bak fagdagen, dansken Carsten Houmann, er en varm forsvarer av fullfôr. Han mener at norske bønde kan få fra 20 til 50 øre mer for mjølkeliteren ved å gå over til fullfôr.

Folkefjøs for sau

I vår serie om det norske folkefjøset, har vi denne gangen en variant for sau. Bjørn Ole Pettersborg i Flå har bygd på en egen eteavdeling i forlengelsen av fjøset. Dette for å få nok tallearela inne. Han har revet ut strekkmetallet og fylt igjen møkkakjelleren. Eteavdelinga er under tak og inneholder tre rundballehekker. Sauen går ut og inn gjennom to porter i fjøsveggen.

Såre enkel

Så er vi ved vegs ende når det gjelder brukertester av kombisåkmaskiner. Sistemann ut er Tume HKL 3000 JC. En grei maskin og ifølge FK, Norges mest solgte. Neste gang går vi løs på slåmaskinene i vår brukertest.

For lite sprik i jordleieprisene?

Vi bringer årets jordleiepriser. Forskjellene mellom høyeste og laveste pris i lista er større enn før. Burde forskjellen på god og dårlig jord vært enda større? Samtidig opplever de som leier jord at jordeieren ikke vei nok om den jorda som bys fram. Dette kan bli et problem framover all den tid avstanden til dagens jordbruk øker.

Fei for egen dør!

En del gardbrukere har allerede anskaffa feieutstyr. Vi presenterer en guide over importører og leverandører av manuelle, slepte og frontmonterte feiemaskiner som kan være aktuelle for landbruket; enten i fjøset, på gardsplassen, i verkstedet eller på oppdrag utenfor garden.

JCB for vanlig dødelige

JCB byr på en ny traktorserie, 7000, som skal tilfredsstille bonden bedre enn hva tilfellet er med Fastrac, som egner seg bedre på vegen enn på jordet. Den nye serien ankommer landet i september. Ellers kan vi melde om at Nils A. Mørk Maskin har fått importen av småtraktorer, minigravere, grasklippere og multikjøretøyer fra JCB.

På utstilling

Som vanlig har ve besøkt diverse messer. Vi nevner Tech Agro i Brno i Tsjekkia og Agrimark på Fyn i Danmark. Vi har også en reportasje fra tørken i Australia og hvordan denne influerer på hverdagen for den australske bonden.

Vi stopper her og overlater resten til deg når du får bladet. Gjør posten jobben sin, skjer det én av de første dagene.

Powered by Labrador CMS