Breiplast 01

Breiplasten kommer

Å bytte ut nettet i rundballepressa med breiplast har mange fordeler. På Agritechnica i november kunne vi se at det nå snart er mulig i praksis.

Publisert

Ved tradisjonell rundballepakking får ballene unødvendig mye plast på flatsidene. Med en stadig stigende oljepris, og dermed også plastpris, er dette et problem som mange har ønsket seg en løsning på. Redusert plastforbruk vil dessuten bidra med en betydelig miljøgevinst, samt lettere avfallshåndtering når man slipper to sorteringer. Breiplast kan også være attraktivt for alle som presser halm til strø, da ballene er mer bestandige for vær og vind med plast, og behovet for tildekking minker.

Plastprodusenter på banen

Hvis du vil spare plast på denne måten i dag, kan du investere i en såkalt 3-dimensjonal pakker, men for mange vil nok denne fremstå som unødig dyr, og dermed ikke særlig gunstig for økonomien totalt sett heller. Noen legger imidlertid ned store ressurser i utvikling av et konsept der nettet kan byttes ut med plast, såkalt breiplast. Etterpå må ballen selvsagt pakkes noen runder med en vanlig pakker, men plastforbruket blir langt mindre.

På Agritechnica fant vi to produsenter av plast, begge velkjente i Norge, som har blast tilpasset montering i nettbindinga. Det er imidlertid en forutsetning at også presseprodusentene henger med, så du må ha rett merke på pressa om det skal være håp. De to plastprodusentene er finske RaniWrap, som selges gjennom A-K maskiner, og Baletite, som eies av Formipack. De selger sin plast gjennom Felleskjøpet og Jostein Skei AS. Det er enda ikke klart hvem av disse som vil selge bredplasten, for denne vil ikke være på det norske markedet før i 2009, får vi opplyst. På AK derimot, kan du allerede nå bestille plast fra RaniWrap, men regn med litt leveringstid.

Pressa må passe

Dessverre er ikke alle produsentene av rundballepresser klar for breiplast, men men de fleste kan takle plast istedet for nett hvis du modifiserer nettbindinga selv. Det er er en stor fordel er om pressa kan bruke nett og plast om hverandre. Ved våte forhold kan det være vanskelig å få plasten til å gå skikkelig. Da bør du kunne hive inn en nettrull med enkle grep.

Vi får opplyst at enkelte modeller fra produsentene Orkel, McHale og New Holland leveres fabrikklare for både nett og plast. Men rådet er, sjekk med leverandøren om dette er mulig før du kjøper presse!

Powered by Labrador CMS