Fjøstegning_01

Forsøksringene blir bygningsguruer

En arbeidsgruppe foreslår at ansvaret for tekniske planleggingstjenester i landbruket overføres fra Fylkesmannen til Landbrukets Forsøksringer, melder Landbruksdepartementet.

Publisert

Landbruks- og matdepartementet har mottatt forslag til ny løsning for organisering av de tekniske planleggingstjenestene i landbruket fra en arbeidsgruppe som ble nedsatt etter jordbruksoppgjøret 2007. Forslaget vil bli behandlet i forbindelse med jordbruksforhandlingene 2008.

Tre alternative modeller

Arbeidsgruppa har foreslått tre ulike modeller:

* Markedsstyrt tilbud uten offentlig støtte.* Bondeeid / privat tilbud med noe offentlig støtte. * Offentlig engasjement som i dag og eventuell styrking av tjenesten.

Arbeidsgruppa mener at landbruket sjøl må være ansvarlige for planlegginga, så fremt det er faglig og økonomisk grunnlag for det. Det er i dag ikke noen bondeeid organisasjon som har ansvar for en helhetlig og samordnet rådgivning. Derfor foreslår gruppa at Landbrukets Forsøksringer overtar ansvaret for å tilby en landsdekkende tjeneste for teknisk planlegging i landbruket fra 1.1.2010.

I forkant av den foreslåtte omorganiseringen peker gruppa på at det skal gjennomføres gode regionale prosesser i hele landet, samt sørge for å involvere andre alternative tilbydere av tilsvarende tjenester regionalt for å finne hensiktsmessige samarbeidsløsninger.

Stort behov for tekniske planleggingstjenester

Ifølge rapporten er det 36 000 husdyrbruk i Norge. Med en normal levetid på 25 år trengs det 1 400 nye driftsbygninger hvert år. Krav om løsdrift innen 2024 krever ny- eller ombygging på over 700 bruk hvert år fram til 2024.

Arbeidsgruppa skriver i rapporten at det er viktig at landbruket i hele landet har tilgang til helhetlig rådgivning og hjelp til planlegging under byggeprosessen. En helhetlig planleggingstjeneste er også viktig for ivaretakelse av andre viktige samfunnsinteresser som hensynet til byggeskikk og kulturlandskap.

På høring

Som et ledd i å sikre en god prosess i forkant av jordbruksforhandlingene våren 2008 har Landbruks- og matdepartementet invitert fylkesmennene og arbeidstakerorganisasjonene sentralt til å uttale seg om rapportens forslag.

Jærkommune tidlig ute

Allerede før forslaget omorganisering ble lagt fram, hadde Hå kommune startet en prosess for å opprette en egen rådgivningstjeneste med fokus på det såkalte folkefjøset. Kommunen ser nå for seg at deres prosjektleder samlokaliseres med Jæren forsøksring. Prosjekt Folkefjøset i Hå blir på den måten en forløper til den nye rådgivningstjenesta, sier Jordbrukssjef Olav Magne Tonstad til Bedre Gardsdrift.

Du kan lese mer om Hå kommune sin satsing på Folkefjøset i neste utgave av Bedre Gardsdrift.

Powered by Labrador CMS