FramsideBG0208

\"Bloddoper\" du traktoren din?

I Bedre Gardsdrift nr. 2/2008, som sendes ut i dag, ser vi nærmere på chipping av traktorer. Chiptuning gir mest effekt, mens effektboks er mest brukt. Men er det tilrådelig?

Publisert

Ikke overraskende er traktorimportørene og forsikringsselskapene negative. Forhandlerne har et noe mer nyansert syn. Vi sjekker om effektboksen gir den lovede ekstraeffekten. En New Holland TS110A er forsøkskanin.

Nye GPS-serie

Denne gangen starter vi en ny føljetong som omhandler GPS og autostyring. Prisene for slikt utstyr er nå blitt overkommelige, slik at det er tid for handling. Det gjelder ikke bare store kornbønder og entreprenører, men også vanlige husdyrbrukere.

Tester tømmerhengere

BG tester denne gange seks ulike tømmerhengere; fire svenske, en finsk og en fra Estland. Vreten stikker av med seieren, mye takket være rask og smidig kran.

Fres i fronten

Vi har vært på bransjetreff for vintervedlikehold på Beitostølen. Her fikk vi erfare noe vi har hatt mistanke om lenge: Frontmonterte snøfresere er i skuddet.

Sår ikke tvil

I vår brukertest er vi nå kommet til kombisåmaskinene. Finske Junkkaru Simulta ST er førstemann ut og slipper pent fra det. Storebror Maestro fungerer også bra, men har problemer med å takle de separate gjødsellabbene, mener vår testbruker.

Lydløs traktortest

John Deere 6830 Premium AutoQuad er under lupa denne gangen. Traktoren går så stille at du har problemer med å høre motoren når radioen står på. En motor med god ekstraeffekt og en ordentlig transmisjon lyder dommen.

Folkefjøset å svensk

I Småland har Maths Bengtsson kjøpt et nedlagt grisefjøs på rot og brukt tak og vegger oppatt i et nytt fjøs. Slikt sparer du penger på. Nærmere bestemt i underkant av én million kroner.

Auksjon krever erfaring

Vi har også vært på maskinauksjon i Danmark. Her kan du gjøre noen gode kjøp. Det er nok mest å tjene på større maskiner og traktorer. Men det er lett å bli lurt av den prisen som ropes opp. En god regel er å legge på 30 prosent etter hammerslag og ta høyde for valutakursen.

Falt mellom to forhandlere

Et kinkig traktorkjøp i Hattfjelldal kan være en nyttig lærepenge for flere enn dem det gjelder. Moralen er krystallklar: Kjøp ikke traktor hos en forhandler og serviceavtalen hos en annen. Slikt kan det bli bråk av!

Mindre leddbetennelse

Til slutt slår vi et slag for vanntett betong i fødebingen. Tørre golv gir mindre leddbetennelse hos gris, ifølge Thor Helge Garborg på Bryne.

Powered by Labrador CMS