Fram til slutten av oktober var det klekket tre prosent flere verpekyllinger enn i fjor, viser tall fra Statens landbruksforvaltning. Dermed sitter flere tusen ekstra høns klare til å dekke etterspørselen i julestria.
Hjemmebakst
- Det er først og fremst bakingen av småkaker som gjør at desember er årets eggmåned nummer én, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
I selve juleuka spiser vi også flere kokte egg til frokost og eggerøre både seint og tidlig. De to siste ukene i desember spiser vi dobbelt så mange egg som ellers i året.
10 egg mer per person
I disse dager går så godt som alle egg som verpes rett til butikk, mens en stor del av eggene ellers i året går til matindustrien. På to år har eggforbruket økt med seks prosent, og det betyr at vi i år kommer til å spise rundt ti flere egg i år enn vi gjorde for to år siden. Det blir mellom 180-190 egg på hver.
God eggeråd
Når du baker småkaker til jul, er det viktig å ikke slumse med oppskriftene. Da kan deigen bli vanskelig å arbeide med og resultatet dårligere enn forventet.
- Unngå ekstra store egg, bruk egg som har størrelse L eller M i smultringer og småkaker. Og husk å temperere eggene før du bruker dem til baking.
Hvis eggene holder romtemperatur, blir bakeegenskapene utnyttet best mulig. Det er også lettere å skille plomme fra hvite. Og skal du koke eggene, sprekker ikke skallet hvis eggene har romtemperatur.
- Egg har mange viktige funksjoner i bakingen. De binder andre ingredienser sammen, blanker, hever og emulgerer, altså binder til seg fett, sier Kringlebotn.
Mer inspirasjon å hente
Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har oppskrifter som gir inspirasjon til julemat og julekaker med egg på nettstedet http://www.egg.no/ Her finner du også flere brosjyrer som kan bestilles eller lastes ned.