forside BG 0608 framside skakk

Senterdraget i skuddet

På forsida av Bedre Gardsdrift nr. 6, som går ut med posten i disse dager, slår Rissabønder et slag for senterdraget på sin Taarup slepeslåmaskin. Senterdraget gjør det mulig å bruke maskina på begge sider av traktoren, og slå jordet fra en kant.

Publisert

Claas er også på banen med sine første slepeslåmaskiner med sentermonterte drag; Disco 3100 TC/TRC og 3500 TC/TRC, med arbeidsbredder på henholdsvis tre og 3,4 meter. TC-versjonen har stengelbehandler med fingre, mens TCR har ruller. Men den største nyheten fra Claas er etterfølgeren til Celtis, nemlig Axos. Ingen revolusjon, men enkel, praktisk og allsidig hverdagstraktor.

Ingen pusekatt

Under denne tittelen presenterer vi traktortesten av Case IH Puma 180. Katten får følgende karakteristikk: Den er sterk, ikke så særlig tørst, og den maler fint. Men den har også sine luner; særlig med tanke på transmisjon og kraftuttak.

500 dekar demonstrasjonsfelt

Borgeby Fältdagar i Skåne har på ti år utviklet seg til å bli Nordens største utendørs landbruksmesse. Her får du utstilling, praktiske maskindemonstrasjoner og markvandringer på ett brett.

Sau + avlesservogn = sant

Gunvor og Jostein Eiane bygger nytt sauefjøs med to kjørbare fôrbrett og avlesservogn. Målet er å bruke minst mulig tid på fôring. Sluttsummen ble noe høgere enn forventa; 2,4 millioner kroner + mva. Men brukerparet fra Rennesøy i Rogaland hadde bygd på samme måten, sjøl om de hadde visst sluttsummen på forhand.

Ny brukerundersøkelse

Hvert år har Bedre Gardsdrift en brukertest hvor vi inviterer leserne til å komme med sine erfaringer med traktorer eller ulik redskap. Nå er turen kommet til mjølkeroboter. Har du en DeLaval, en Lely eller SAC der hjemme, vil vi gjerne ha dine synspunkter på robotene. Resultatene blir presentert på førvinteren.

N-injektor

Fra Nederland kommer nyheten om en maskin som sprøyter flytende nitrogen ned i jorda, som et alternativ til å spre granulat. Testresultater viser at grasproduksjonen øker. Den flytende gjødsla er et biprodukt fra industrien. Ulempen er at det er knapphet på produktet.

Kjemisk rensing av eksosen

MFs flaggskip, 8690, med motor fra Sisu Diesel blir den første traktoren med rensesystemet SCR - Selektiv Katalysator Rensing. Systemet består av en katalysator og et ureabasert tilsettingsmiddel. Med dette tilfredsstiller motoren Tier IV-kravene som vil gjelder for alle traktorer fra 2014.

Hogger som henger

Sisu er på banen med en flishogger du kan kople direkte på hengerfestet. Den har en egen dieselmotor på 35 hk. Hoggeren tar virke opptil 17 cm tjukkelse og timeproduksjonen kan nå opp i 12 kubikkmeter flis. Denne kan ikke brukes til fyringsflis, men egner seg som talle og til markdekke.

For de store anledninger

Vi avslutter bladet med to giganter; ei gjødselvogn fra Pichon som rommer 16 kubikk og som har en arbeidsbredde på 18 meter og 48 slanger. Dernest ei luftassistert sprøyte, Hardi Alfa Plus med 4100 liters tank og 28 meter sprøytebredde.

Powered by Labrador CMS