Gyrland 6000 frontrive_1

Raker, presser og pakker samtidig

Kjell Gjeitnes er en av fem her i landet som har kjøpt frontmontert rive fra Gyrland. Med denne kan han rake, presse og pakke i en og samme operasjon.

Publisert

- Det er litt kronglete i hjørnene, men ellers er det en veldig effektiv og kostnadsbesparende løsning. Riva, en Gyrland 6000, har en arbeidsbredde på seks meter, sier Kjell Gjeitnes (bilde).

Hvis du svinger skarpt, vil skåren legges så langt ut, at den ikke blir plukka opp av pressa. Kjell må derfor plukke opp denne skåren på neste runde, eller han må kjøre litt fram og tilbake for å få med seg alt. Alternativt kan han presse de ytterste skårene uten å rake, men totalt sett sparer han ikke tid på dette.

En stor fordel med riva, er at Kjell kan kjøre på tvers av skårene, dersom graset er skårlagt. Uten raking, måtte Kjell ha fulgt skårene slavisk når han pressa. Nå raker han sammen graset i en bredde på seks meter, enten han kjører på langs eller på tvers av skårene.

Riva har hydraulisk drift og krever 60 liter med olje per minutt. For å unngå varmgang, må olja ha fri retur. Riva veier snaut 1000 kilo.

Arbeidsbredden er 5,4, 5,7 eller 6,0 meter. Justeringa er mekanisk. Høgdeinnstillinga av rotorene og ut- og innfelling av riva via ventilene på traktoren.

Riva kan også brukes bakmontert. Da koples bæreramma ifra hovedenheten og monteres på framsida av riva.

Ved transport felles riva opp og får da en transportbredde på 2,52 meter. Riva stikker om lag tre meter ut foran traktoren. Kjell må derfor være ekstra forsiktighet når han skal ut på vegen ifra jordet. Ellers ser han ingen problemer med å ha riva foran under transport.

- Frontriva er produsert av franske Gyrland, og kom på markedet i 2006. Totalt er det produsert 500 enheter. Dette er første året vi har denne riva. Så langt har vi solgt fem stykker. Prisen er 123 000 kroner pluss mva., opplyser Carl Morten Bardal i Fôrsentralen AS, som importerer riva.

Powered by Labrador CMS