Ku_1

2,2 dekar jordbruksareal per innbygger i Norge

Jordbruksarealet i drift pr innbygger er nå nede i 2,2 dekar pr innbygger. Det er nok til å fø ei kvart ku, ifølge NILF.

Publisert

Støtte til drift av jordbruksarealer bidrar til at totalt registrert jordbruksareal i drift er stabilt. Befolknings­veksten har imidlertid ført til en reduksjon i areal pr innbygger. I Sør Norge er arealet pr innbygger siden 2000 redusert med 0,2 dekar, mens det i Nord-Norge er økt med 0,1dekar. Arealstatistikken bygger på tall fra Statistisk Sentralbyrå og presenteres i "Resultatkontrollen for gjennomføringen av jordbrukspolitikken" som nå utgis av Budsjettnemnda for jordbruket, skriver NILF i en pressemelding.

For å illustrere tallene, kan et kornareal på 2,2 dekar gi ca 880 kg korn, eller alternativt 1320 kg gras, sier Ivar Hovland ved NILF. Det vil være nok til å fø 3,5 griser fram til slakting, eller om lag en kvart melkeku pr. år.

Bruken av arealene har endret seg. Arealet som brukes til åker- og hagebruk er gått ned over hele landet. Nedgangen er på over ti prosent siden 1979. Eng- og beiteareal er økt. Reduksjonen i åkerarealet skyldes trolig redusert lønnsomhet i kornproduksjonen og omdisponering av jord i pressområder. I perioden 1994-2003 ble det årlig omdisponert i gjennomsnitt vel 13.000 dekar jordbruksareal i Norge. Økningen i eng- og beitearealer kan forklares med sterkere vektlegging av grovforbasert husdyrproduksjon i jordbrukspolitikken, sier Hovland.

Powered by Labrador CMS