Yara2

Yara gjødsler Danmark alene

Under overskriften ”Nordmænd sætter seg på dansk gødning”, skriver Landbrugsavisen at Yara er i ferd med å bli eneleverandør av kunstgjødsel i Danmark gjennom oppkjøpet av den finske konkurrenten Kemira Growhow.

Publisert

Foreløpig har Yara overtatt 30 prosent av aksjene i Kemira Growhow av den finske stat for knapt 30 milliarder kroner. De har også gitt et pristilbud på de resterende aksjene. Med oppkjøpet vil Yara forsyne hele det danske markedet med kunstgjødsel.

To konkurrenter – én leverandør

I dag er det DLA (Den Lokale Andel) og DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab) som dominerer det danske gjødselmarkedet. De to danske aktørene har til nå vært knyttet til hver sin store gjødselleverandør. DLG har sammen med Yara et felles selskap, Ferti Supply. DLA har på sin side satset på Kemira Growhow gjennom fellesselskapet Agrowline, som omsetter for 300 millioner årlig. Med Yaras siste oppkjøp ser det ut til at DLG og DLA får samme gjødselleverandør.

Vanskelig å komme utenom

Direktøren i DLA, Per Dige, avviser ikke et samarbeid med Yara, men understreker også at det finnes alternativer til giganten.

- Jeg kan likevel ikke forestille meg annet en at DLA vil ha et ”vesentlig” samarbeid med Yara, sier han til Landbrugsavisen.

Uheldig konkurransesituasjon

- Kemira har vært sterk på spesialgjødsling, men ikke på N-gjødsling. Derfor vil de to selskapene kunne utfylle hverandre på en god måte, fortsetter DLA-direktøren.Men hvordan det danske konkurransetilsynet vil reagere på at Yara kan komme til å dominere markedet totalt, vites ennå ikke. Konkurransemyndighetene hadde ennå ikke fått med seg Yaras oppkjøp av Kemira Growhow da de ble kontaktet av Landbrugsavisen.

Yara International

Verdens største leverandør av kunstgjødsel

Omsetning: 44,4 milliarder kroner

Ansatte: 7000

Kemira Growhow

Finsk gjødselprodusent med hovedsete i Helsinki

Omsetning: 8,9 milliarder kroner

Ansatte: 2500

Powered by Labrador CMS