TKS Mekaniske Henning Tunheim
TKS Mekaniske Henning Tunheim

Underhaug i 100

Denne uka feirer Underhaug 100 års jubileum. Med på festen har daglig leder i TKS mekaniske, Henning Thunheim, gjester fra 17 land.

Publisert

Akkompagnert av skolekorps og drilljenter, viste TKS Mekaniske i dag fram nesten alt hva de kan tilby av potetmaskiner. På sidelinja satt omlag 30 importører og forhandlere fra 17 land.

Flagget hjem

- Vi er stolte over ha flagget hjem Underhaugsproduktene, og vi vil markere at Underhaug er 100 år i år, sier Henning Thunheim.

F.A. Underhaugs Fabrikk ble etablert av Fredrik A. Underhaug i 1907 på Nærbø. I 1986 ble bedriften kjøpt opp av Kverneland. I 2001 overtok hollandske Dunor produksjonen av de største potetmaskinene, men i 2005 gikk de konkurs. TKS, som på det tidspunktet var underleverandør til Dunor, kjøpte produksjonsrettighetene og flyttet produksjonen tilbake til Norge og Nærbø.

Doblet omsetning

-Vi doblet omsetningen av potetmaskinene fra 2005 til 2006, og vil ytterligere doble omsetningen av potetsettere fra 2006 til 2007. I år vil salget av potetmaskiner nå 40 millioner kroner, omlag halvparten av omsetningen her på TKS Mekaniske.

I tillegg til potetmaskiner, produserer TKS Mekaniske heisene til TKS, samt leieproduksjon for andre bedrifter i inn- og utland.

Utfordrende

Thunheim og kollegaene legger ikke skjul på at det er utfordrene å få potemaskinene hjem. Maskinene er store og kompliserte og seriene er små.

- Vi jobber nå med å stake ut strategien for potethøsterne. Vi må være helt sikre på at vi tar de rette valgene, og vil derfor bruke mye tid sammen med importørene for disktutere alternative veivalg.

Nye potetsettere

Hovedfokuset nå er den nye genereasjonen potetsettere, UP3700. Dette er settere med hydraulisk eller mekanisk drift. Minst av de nye setterne er UP 3720, to-rads setter med fast tank. Størst er UP 3780, en åtte-rads slepesetter.

TKS Mekaniske gjør det godt på settere. Årsbudsjettet er allerede nådd. Sannsynligvis vil status ved årsslutt være 200 maskiner. Med fire setteenheter i snitt per setter, blir det totalt 800 setteenheter.

FK er fornøyde

I Norge er Felleskjøpet eneforhandler av Underhaug. Markedssjef Jon O. Gjervan i Felleskjøpet er godt fornøyd med at Underhaug igjen produseres i Norge.

- Vi hadde problemer med deler og service da maskinene ble produsert i Holland. Det problemet er nå historie, og vi har sammen med TKS satset spesielt på reservedelsforsyning, sier Gjervan.

Powered by Labrador CMS