Norgesmesterskap i veteranpløying.
Norgesmesterskap i veteranpløying.

Nypløyd jord med gammel traktor

Gammeltraktorene pløyer i medvind. 30 deltakere knivet om tre NM titler i pløye-NM for veterantraktorer. Samtidig kunne et stort publikum konstatere at konkurransenivået blir stadig høyere.

Publisert

Arrangøren, Gammeltraktorens Venner, har de siste åra gjort en formidabel jobb for å hindre at sjeldne veterantraktorer havner i skraphandlernes klør, og det er imponerende hva ildsjeler rundt i landet har fått til.

Organisasjonen, som i år feirer sitt 25-årsjubileum har ca. 1400 medlemmer. Når vi vet at mange av disse medlemmene ikke bare har én traktor, men faktisk hele samlinger av både traktor og redskap, kan vi være trygg på at mye av landbrukets tekniske utvikling er grundig kartlagt.

Veteranen går som ei klokke

I pløye-NM på Staur i Hedmark fikk vi se at mange av disse gamle traktorene fortsatt går som ei klokke og at de faktisk kan gjøre en brukbar pløyejobb også.

Kapasiteten er selvsagt beskjeden, men på den andre siden snakker vi også om maskiner som veier bare femteparten av dagens traktorer. Dessuten er det faktisk mulig å holde god oversikt over hva som skjer både foran og bak uten noen som helst form for tekniske dubbeditter.

Skyene hang tungt over Staur gård på tevlingsdagen, men det hold så vidt. Regnværet satte først inn da de aller fleste var ferdig med pløyinga, og bare en halvtime før premieutdelinga. Bilde

Resultater:

Tohjulstraktor Traktor Plog

1) Tor Ole Fuglerud, Stange, Rapid 1960-mod. Kverneland

2) Cato Langdal Hansen, Isfjord, Agria 2800 1962 Kyllingstad

Traktor med løfteplog

1) Kjell Mangerud Ferguson 35 1957 Kverneland

2) Anders Løken, Mysen, Massey Ferguson 35 Kverneland

3) Sverre Skjeggestad, Stokke, Fordson Major-1959 Kyllingstad

Traktor med slepeplog

1) Johnny Degerdalen, Vormsund, Fordson Case

2) Ole Bekkedal, Stange, Farmall W4 Øverum

3) Harald Kverner, Asker, Fordson-1929 Kverneland

Powered by Labrador CMS