Våningshus med linoljemaling
Våningshus med linoljemaling

Lenge leve linoljemalinga!

Lineoljemaling var enerådende i 300 år. Linolja har unike egenskaper som mer moderne malinger ikke kan kopiere. Nå har linoljemalinga fått sin rennesanse!

Publisert

Jotun, Beckers og noen små produsenter kan skilte med nye fargekart og større utvalg enn på lenge.

Nå er det mulig å gi gamle og verneverdige hus sin opprinnelige overflatebehandling tilbake, samtidig som fargeutvalget er blitt større.

Mange gode egenskaper

Linoljemalinga koster ikke skjorta, er drøy i bruk og har et lavt løsemiddelinnhold.

Den er lett å stryke på, har god dekkevne, trenger godt inn i underlaget og sitter som spikret fast. Vedheften kan bare få moderne malinger hamle opp med. Linoljemalinga er diffusjonsåpen. Det vil si at den slipper fukt ut i dampform. Linolja gjør sitt til at malinga smyger seg tett og elastisk inntil underlaget som beveger seg, noe treverk alltid gjør.

Fordel 1

Du skal være klar over at linoljemaling kritter. Da blir den pulveraktig. Glansen og fargestabiliteten forsvinner.

Kritting skyldes naturlig nedbryting. Det er på mange måter en fordel: Når overflata viser tegn på nedbryting, betyr det at huset fortjener et nytt strøk med maling. Med alkydolje kan du noen ganger bli lurt og dermed slumse med vedlikeholdet. Linoljemaling brytes ned utenfra og innover. Dermed viser den fram sin egen slitasje.

Fordel 2

Kritting fører til at malingslaget blir tynnere. Som huseier unngår du mye skraping og malingsfjerning, slik mange lag med gammel alkydmaling krever. Linoljemaling står fint på veggen i åtte til femten år uten ny oppmaling, avhengig av hvor bygningen står. Sol og være avgjør slitasjen.

Linoljebobler gir grå hår

Linoljemalingas største problem oppstår i møtet med alkydmaling. Blanding av tradisjonell linolje og moderne maling har fått mange huseiere til å stønne over det de antar er uunngåelige linoljebobler. Bobling kan oppstå når innerste lag er linoljemaling og når forarbeidet før overmaling er dårlig.

Går begge veger

Tester Jotun har utført viser at alkyd går utmerket på linolje. Også Riksantikvaren sier at det er får problemer dersom du maler med linolje utenpå moderne malinger, dekkbeis og lateks inkludert.

Ved matte overflater, som gammel linolje, vil det nye vedlikeholdet trekkes seg noe inn i det gamle malingslaget og forankre seg der.(Kilde og bilde: Informasjonskontoret for Interiør og Farge)

Powered by Labrador CMS