Forsidebilde av BG 0507
Forsidebilde av BG 0507

Kan småutstyr lokke gardsskogbrukeren på banen?

Sommerutgaven av Bedre Gardsdrift sendes ut i dag. Gjør Postverket jobben sin, har du bladet i postkassa på fredag eller i begynnelsen av neste uke. Vi har vært på Skogselmia i Jönköping og spør: Kan ATVer og lett redskap gi gardsskogbrukeren mer lyst til å drive ut tømmeret sjøl?

Publisert

I år blir det solgt mer enn 3000 ATVer i Sverige. 80 prosent av disse blir satt inn i jord- og skogbruk. Flere svenske forhandlere av småutstyr for skogsdrift, som vi snakket med på Elmia, forteller om stor pågang og interesse også fra norske besøkende. Kan denne underskogen av ATVer, mindre traktorer og lett redskap gi gardsskogbrukeren en ny giv? Vi bringer også mange produktnyheter fra utstillinga i denne og neste utgave.

Barns sikkerhet

Et annet stort tema vi tar opp denne gangen er barneulykker i landbruket. Hvert år dør to til tre barn på norske garder. Mange barneulykker blir heller ikke registret, da det ikke er rapporteringsplikt for slike ulykker. Vi viser hvordan en familie i Skjold har lagd en sikrere hverdag for barna sine. På midtsidene har vi lagd en ”plakat” for hvordan vi kan forhindre barneulykker. Den kan med fordel nappes ut av bladet og henges på veggen.Småsmart er i sin helhet viet Helse, miljø og sikkerhet. Hans Einar Grimstvedt fra Sveio har en arbeidsplass som tar hensyn til både mennesker og dyr.

Solid satsing på Gran

Gardsanalysen tar for seg et bruk på Hadeland som lenge har drevet med mjølke-, potet- og kornproduksjon. Nå stases det på nytt fjøs og kvoteleie. Kornet fases ut og all oppmerksomhet rettes mot mjølke- og grasproduksjon. Dette til tross for at en ny motorveg til Gjøvik kommer og deler jordvegen på langs. Dette lukter av optimisme og framtidstru!

Brukttest på redskap

Vi fikk god respons på vår traktorbrukttest i fjor. Nå forsøker vi oss med en test på det som henger etter traktoren. Vi vil ha dine erfaringer med kombipresser, kombisåmaskiner og slepeslåmaskiner. I alt elleve ulike merker skal settes under lupa. Og det er du som er dommeren!

Mye teknikk

Ellers dominerer redskaper også resten av bladet. Vi har sett nærmere på finsnitteren Kemper Champion 2200, gjødselvogna Samson PG21, gigantslåmaskina Claas Cougar 1400 og Krones sortiment av grasmaskiner.

Ny spalte

Vi kan også skilte med en ny, fast spalte denne gangen; ”En trofast sliter”. Denne gangen er det ikke bare én, men fem slitere. Halgrim Uppsata i Ål har hele fem MFere i 500-serien på stallen. Alle er i bruk. Det behøver ikke bare være traktorer i denne spalta. Hverdagsheltene kan også være redskaper av ulike slag. Send inn tips!

Powered by Labrador CMS