Lely Voyager 02

Intelligent stripebeiting

Ønsker du stripebeiting, men synes det er for arbeidskrevende å stadig flytte gjerdet? Hjelpen er nær. Navnet er Lely Voyager.

Publisert

Stripebeiting blir vurdert som en av de mest optimale beiteformene. Men å flytte det elektriske gjerdet flere ganger om dagen ettersom dyra eter seg fremover, er tidkrevende. Mange velger derfor teigbeiting eller stripebetining med for store areal. Følgelig blir store deler av avlinga tråkka ned og tilskitna.

Lely har nå utviklet et intelligent stripebeitingsystem som reduserer arbeidsinnsatsen og øker utnyttinga av beitearealet.

Skrittvis forflyttingLely Voyager består av to mobile roboter med en strømførende tråd mellom seg. Robotene plasseres på hver side av jordet. En arm holder tak i kantråden og sørger for at roboten hele tiden følger kanttråden. Robotene kommuniserer med hverandre via blåtann, og har hele tiden riktig posisjon i forhold til hverandre.

Ved å programmere hvor mange meter som skal beites innenfor en gitt tidsperiode, flytter Voyager strømtråden skrittvis framover. Det gjør at dyra hele tiden har tilgang på friskt gras, men ikke mer enn at de eter det opp. Dette øker utnyttelsen av avlinga og reduserer spillet. Forsøk viser også at stadig tilgang på friskt gras, også gir en roligere besetning.

Jager dyra tilbake til gardenVoyager kan også programmers til å lede dyra tilbake til garden når det er mjølking. Dermed spares røkteren også for denne oppgaven.

Ei snelle med strammemekanisme, sørger for at strømtråden er alltid stram, sjøl om avstanden mellom robotene endrer seg. Største avstand mellom robotene er 300 meter. Er jordet breiere enn 75 meter, må tråden støttes opp av et roterende stjernehjul, eller av en langsgående tråd som deler jordet.

Solceller og firehjulsdriftVoyager drives av strøm og batteriene lades opp ved hjelp av solcellepanel. Hvis det er dårlig vær, klarer batteriet tre døgn uten lading. Men ifølge Lely, virker solcellepanelet sjøl om det er ikke sollys.

To elektromotorer driver robotene framover. Drift på alle hjul og en åpen hjulkonstruksjon sikrer god fremkommelighet. Voyager takler hjørner på inntil 45 grader.

120.000 kronerPrisen for herligheta er 15.000 euro eller 120.000 kroner. Kjell Overskott i Fjøssystemer A/S, som importerer Lely, har som mål å selge to roboter denne sesongen.

Powered by Labrador CMS