Bløtkaka til Arne Hegna

Gratulerer med 80-årsdagen Arne!

Han fyller 80 år i dag 18. mai. Han har bygd opp et blomstrende firma, som fylte 40 år i fjor. Han er gift dansk. Firmanavnet har finsk sus over seg og holder til på Kløfta. Nå er det datteren som har overtatt som direktør. Hvilken Arne er det vi snakker om?

Publisert

Riktignok er han døpt Thomas Arne Hegna, men alle sier bare Arne. Sisu-Arne.16. mai tjuvstartet han 80-årsfeiringa med en mottakelse i firmaets lokaler på Kløfta. Hit kom både tidligere ansatte, forhandlere, kolleger, venner og familie for å hylle én av nestorene i norsk maskinbransje.

Spennende finske produkter

Eventyret startet en høstdag i 1965. Da ble Arne oppsøkt av en gruppe finner som søkte en forhandler i Norge for fire finske produsenter av landbruksmaskiner. De hadde fått ”nei” hos Felleskjøpet og Eik & Hausken, og sto nå igjen med Arnes navn, som den gang var disponent i Norsk Landbruk.

– Jeg regner med at det var en svenske som hadde tipset dem om meg. Enden på visa ble at de inviterte meg til Finland. Her oppdaget jeg at finnene hadde mange spennende tekniske løsninger på sine landbruks- og skogsprodukter. Vi kjente lite til den finske maskinparken på den tida, ettersom det meste vi importerte kom fra Danmark, Sverige, Tyskland og England, forteller jubilanten.

Oppstart i Nittedal

Før Arne reiste hjem, skrev han kontrakt med finnene. To år tidligere hadde Arne kjøpt garden Lønsvoll i Nittedal. Dette ble den første basen for firmaet Sisu, som så dagens lys 1. mars 1966. Med god hjelp fra kona Else Marie, som Arne traff under studietida ved Landbohøjskolen i København, bygde han opp firmaet til hva det er i dag. I 1988 sto bygget på Kløfta ferdig. Så er det en god grunn til å feire jubileum neste år også!

I dag importerer Sisu utstyr og redskap til traktorer og kompaktmaskiner fra ti ulike land. De to førende leverandørene er danske Hydromann og finske Weckmann Steel.

Viktig å annonsere

I sin takketale til gjestene kunne Arne fortelle om både opp- og nedturer for firmaet. Men én ting lærte han ganske raskt som maskinforhandler. Skulle du selge produkter, måtte det annonseres! Det gjorde han da også, og de første finske produktene forsvant som dogg for sola fra garden i Nittedal. Snøfresere gikk som varmt hvetebrød i sesongen 1966/67, minnes 80-åringen.Tatt i betraktning av at firmaet er forholdsvis beskjeden i størrelse med sine ti ansatte, er Sisu fortsatt én av de flittigste annonsørene i norsk landbrukspresse.

Ingen fritidsproblemer

For to år siden overlot Arne roret til datteren Birgitte Hegna, men er fortsatt styreformann i Sisu produkter AS. Den økte fritida har han ingen problem med å fylle; sykling, svømming, ridning og golf. Han er også den drivende kraft i en snart 40-år gammel diskusjonsklubb som møtes månedlig, hvor blant andre Lars Velsand og Rhoar Braathen er medlemmer.

Powered by Labrador CMS