økologibilde av vindmølle og korn
økologibilde av vindmølle og korn

Dansk verdensrekord i økologi

Danskene selger nå økologiske varer til utlandet for over 250 millioner kroner årlig. Også salget av øko-varer i danske butikker økte med hele 18 prosent i fjor. Nå utgjør økologiske matvarer seks prosent av det totale markedet, noe som er verdensrekord

Publisert

Framgangen i Danmark skyldes først og fremst at økologien har fått vind i seilene via supermarkedene, som i større gard enn før har forstått at det er smart å profilere seg på økologiske varer.

Smaker også best Som om det ikke skulle være nok: Jyllandsposten melder at økologiske matvarer smaker best. Avisen gjennomførte en smakstest med over hundre økologiske og konvensjonelle matvarer, som ble kjøpt inn i tolv forskjellige butikker. To dommere luktet og blindtestet produktene, som spente fra hakket oksekjøtt, gulrøtter, tomater, juice og til cremè fraiche. Sjøl om testen ikke kan påberope seg vitenskapelig karakter, var dommen klar: økologiske produkter smaker best.

Kan konkurrere på korn Landcenteret i Danmark kan videre dokumentere at dyrking av økologisk havre kan hamle opp med konvensjonelt bygg, sjøl med lavere avlinger. De økonomiske kalkylene viser at det er mulig å legge om til økologisk kornproduksjon uten støtte, og likevel komme like godt ut som tradisjonell produksjon. Kalkylene tar utgangspunkt i en avling på 530 kilo på målet.

Økt EU-arealEn oversikt fra EU viser at det økologiske arealet i de 15 "gamle" medlemslandene økte fra 1,8 prosent i 1998 til 4,1 prosent i 2005. Ved utgangen av 2005 hadde Italia mest økologisk landbruksjord med 10,1 millioner dekar, åtte prosent av det totale landbruksarealet.På andreplass fulgte Tyskland og Spania med 8 millioner dekar. Storbritannia hadde 6 millioner. Lille Danmark kunne skilte med én million mål, noe som tilsvarer fem prosent av det samla landbruksarealet. Til sammenlikning var prosentandelen i Sverige sju og i Finland seks. (Kilde: Landbrugsavisen)

Powered by Labrador CMS