Agromekprisen til Turbovent
Agromekprisen til Turbovent

Agromek: Luftvasker tok prisen

Turbovent luftvasker fjerner støv, ammoniakk og lukt i fjøs, fôrrom og sorteringsanlegg for grønnsaker. Luftvaskeren ble belønnet med Agromek-prisen 2007 for beste produkt til svineproduksjonen.

Publisert

Les også: - Felles regler for lukt

Når luftvaskeren fikk prisen, i hard konkurranse med annet utstyr til gris, skyldes det dens evne til å redusere problemene med lukt, ammoniakk og støve, framhever juryen.

Billig å anskaffe

Luftvaskeren krever en forholdsvis beskjeden investering, noe som gjør at mange svineprodusenter kan få glede av den, mener juryen.

De bøndene som har sittet i juryen, understreker at også den psykologiske effekten er viktig, i og med at svineprodusentene nå veit at det finnes teknologi på markedet som kan være med på å minske miljøproblemene de sliter med.

Støv

Luftvaskeren har form av et tårn med de ulike rensemoduler bygd inn. Til å fjerne støv monteres vanndyser i botn av røret, hvor den urensa lufta suges inn.

Vanntåka, som binder støvpartiklene, skilles ut i toppen av røret i et sentrifugeringskammer. Herfra ledes den til et rensingsanlegg. Etter rensing, gjenbrukes vannet.

Ammoniakk

For å fjerne ammoniakken blir vannet tilsatt svovelsyre.

Lukt

Lukta fjernes av sju innebygde biofiltre, som har en total filteroverflate på 320 kvadratmeter. På filtrene, som overrisles med vann, vokser bakteriene som bryter ned luktstoffene i fjøset.

Produsent

Det er Turbovent Enviroment AS, Aars som produserer og forhandler luftvaskeren.

"
Powered by Labrador CMS