Jaget vilt

Organiserer seg for bedre vilkår på veien

Det er ikke bare norske traktorer som jages. I Danmark skjer det samme. Forskjellen er at danskene har organisert seg i kampen om bedre rammebetingelser og oppdatert regelverk. 

Publisert

I Danmark har bønder, maskinentreprenører, maskinleverandører og produsenter dannet en ferdselgruppe. Målet for gruppa er en klargjøring og oppdatering av regelverket for traktor på veg, og få det tilpassa moderne landbruksdrift. Gruppa arbeider nært med danske myndigheter og politiet.

Felles profilFerdselsgruppas oppgave er å samle og koordinere holdninger fra hele bransjen og sørge for en felles og markert profil overfor myndigheter og politikere. Gruppa skal dessuten sørge for å oppnå tilstrekkelig gjennomslagskraft, for å løse de stadige problemene som dukker opp vedrørende traktor på veg.

Mange problemer skyldes et foreldet lovverk, som ikke har fulgt med strukturendringene i landbruket, samt den generelle teknologiske utviklingen innen landbruksmaskiner.

Breiere og fortere Et av ønskene fra gruppa er økt tillatt transportbredde, fra dagens 2,55 meter, til maksimalt 3,3 meter for transport med traktor og vogn med breie dekk. Det er også ønske om at både motorredskaper og traktorer får en likestilt maks hastighet på 40 kilometer i timen. Det er også behov for å få avklart regleverk omkring transport av beltetraktorer på offentlig veg.Vil rydde opp i eget reirI tillegg til å påvirke myndigheter og politikere, jobber gruppa med egne tiltak for å bedre forholdene på veien, både for seg sjøl og medtrafikantene. Et konkret tiltak gruppa arbeider med, er høytplasserte retningslys for å redusere antall venstresvingsulykker.

Bedre trafikkultur og fokus på sikkerhet blant traktorførere står også på agendaen. Blant annet ber gruppa om at de som ferdes med traktor eller motorredskap, i større grad tar hensyn til medtrafikantene for å unngå unødig irritasjon og negativ oppmerksomhet. De oppfordres dessuten til alltid å ha lys og speil i orden.

Krever rettferdighet og klare reglerOgså i Danmark tolkes og praktiseres regelverket for traktor på veg ulikt. Det er derfor viktig for gruppa å få klarhet i regelverket og sørge for en rettferdig og lik praktisering. En snarlig klargjøring er blitt aktualisert, etter at danske myndigheter har meddelt at kjøring på veg med usikret ballespyd kan medføre inndraging av førerkortet.

Kilde: Effektivt Landbrug

Powered by Labrador CMS