Underhaug 3200 Kina

Jærske potetsettere til Kina

TKS Mekaniske på Nærbø sender denne uka seks slepte potetsettere til Kina. Nå håper jærbedriften på god vekst i Fjerne Østen.

Publisert

Verdien av de seks Underhaugsetterne, UN3200, er bare en million kroner, men når kunden er et gigantisk statlig kollektivbruk i den nordøstlige Heilongiang-provinsen, er det grunn til optimisme. Kollektivbruket ligger på 1000 meters høyde, nær den russiske grensa. Potetareal er på nærmere 100.000 dekar.

Anbefalt av amerikanerne– Vi har solgt om lag 20 settere til Kina de siste årene. Vi solgte fire settere til dette kollektivbruket i 2005. Det er en stor tillitserklæring når de nå kjøper seks nye maskiner, sier markedssjef i TKS Mekaniske, Bjørn Haugland. Haugland forteller til Bedre Gardsdrift at kontraktene i Kina er resultat av hardt arbeid, og at ordrene er vunnet i konkurranse med andre maskinprodusenter fra hele verden. – Underhaug-navnet er godt kjent i USA, og kineserne er blitt anbefalt vår setter av sine amerikanske samarbeidspartnere. Vi har enkle og driftssikre maskiner. Det er viktig på det kinesiske høglandet, forklarer Haugland.

Kun potet Haugland har vært i Kina flere ganger. Han forteller at byen hvor kollektivbruket holder til, er bygget opp omkring potetproduksjonen. De har investert store summer de siste årene, blant annet i fabrikker for chips og stivelse. – Selv om de investerer stort i maskiner og utstyr, er andre deler av håndteringslinja gammel og god. Potetene blir transportert til jordet i 50 kilos sekker, stabla opp på planet på tre-hjuls motorsykler. Når setterne skal fylles er det nærmest en liten armé i sving med å åpne og tømme sekker i tanken, forteller Haugland.

Powered by Labrador CMS