Vicon BW1800 UK
Vicon BW1800 UK

Bakteriene vinner over syra

Biologisk ensileringsmiddel er i ferd med å bli enerådende innen irsk grashøsting, og det takket være forsikringsselskapene.

Publisert

Denne nyheten ble servert Bedre Gardsdrift av Kevin Tuck, regiondirektør i Alltech. Alltech et av verdens største selskap innen biologisk ernæringstilskudd for fisk og dyr. I tillegg produserer selskapet melkesyrebakterier for grasensilering.

Irske bønder og rådgivere har vært skeptiske til å bruke naturens egne metoder for å ensilere gras, men tvinges nå i kne av forsikringsselskapene. De har nemlig sett seg lei på de mange ulykkene med syrebaserte ensileringsmidler. Forsikringsselskapene mener det finnes fullgode biologiske alternativ, og nekter derfor nå å dekke skader hvor syrebaserte ensileringsmiddel er involvert.

Samtidig nekter stadig flere entreprenører å bruke tradisjonelle ensileringsmidler i sine høstemaskiner på grunn av korrosjon. Økt fokus på miljøbelastningene ved bruk av syre har også medvirket til utviklingen.

Kevin Tuck forteller til Bedre Gardsdrift at bruk av melkesyrebakterier krever mer, av både produsent og bruker, enn syrebasert ensileringsmiddel. Bakteriene må være de rette, og det stilles ekstra krav til god pakking av siloen. Resultatet av riktig gjennomført tilsetningsprosess er bedre smakelighet på fôret og dermed større fôropptak, ifølge Tuck.

– Biologisk ensileringsmiddel har vært på markedet i flere år, men vi opplever at både bønder og rådgivingstjeneste kjemper imot. Syre er mer idiotsikkert og enklere å bruke, men gir nødvendigvis ikke et bedre fôr, sier Tuck.

Du kan lese mer om biologisk ensileringsmiddel i Bedre Gardsdrift nr. 4-2006.

Powered by Labrador CMS