MF4880_1 + Arvid Gimre

20 år gammel versting med V8

Arvid Gimre er stor på traktorsalg. Nå har han tatt hjem en 20 år gammel MF 4880 med 350 hester. Bedre Gardsdrift har fått prøve traktoren.

Publisert

Det er enkle, men rå spesifikasjoner på den 14 tonn tunge traktoren med "Made in Canada" på serienummerplata. Under panseret sitter det en V8 motor fra Cummins på 14,8 liter. De 350 hestene overføres til hjulene via en usynkronisert 6x2 girkasse med tre trinns powershift. Det gir totalt 18 gir forover og seks bakover.

Fire meter brei

De åtte hjulene har dimensjon 520/85-38R. Totalbredden er fire meter. Som vanlig amerikanske traktorer, er akslingene faste, så sjøl om tvillinghjula demonteres, blir den ikke smal nok for lovlig transport på offentlig veg. Transporten fra havna i Tananger til garden på Sola gikk derfor på spesialtransport.

Sjøl om traktoren er stor, sørger rammestyringa for en svingradius på beskjedne 5,2 meter. Bak finner vi en kraftig trekkrok, trepunkt som løfter 5900 kilo og tre dobbeltvirkende hydraulikkuttak. Traktoren har i all hovedsak blitt brukt som rent trekkdyr.

Lydhør motor

Hytta er romslig og spartansk og interiøret bærer preg 8500 timers bruk. Instrumentpanelet er typisk amerikansk. Ikke noe dill dall her, nei.

Nøkkelen vris om og de åtte sylindrene svarer med rå lyd som sannsynligvis får nakkehårene til å reise seg for de mest entusiastiske. Arvid Gimre smiler fra øre til øre der vi ruller bortover jordet. Å kjøre en 350 hesters traktor uten redskap gir naturligvis ikke noe inntrykk av hva traktoren er god for, men kjekt er det lell.

Jubileum

Arvid Gimre har i år 20 års jubileum som selvstendig næringsdrivende, og traktoren har han kjøpt som jubileumspresang til seg sjøl.

- Traktoren er til salgs for 250.000 kroner. Det inkluderer ei ukes opphold på hytta mi i Arkansas, USA. Mer enn 7500 personer har sett annonsen på nettet. Foreløpig er det to stykker som vil kjøpe den, men de må smøre seg med tålmodighet. Jeg vil gjerne ha den en stund sjøl før jeg selger den, sier Gimre.

På spørsmål om hva han skal bruke den til, venter han et par sekunder før han kjapt svarer at han kan bruke den til å hente posten. Fra huset til postkassa er det 400 meter.

Powered by Labrador CMS